Brânză de 3.600 de ani, găsită într-un mormânt chinez

Brânză de 3.600 de ani, găsită într-un mormânt chinez mumie . sursa foto: https://www.cell.com/

Cea mai veche brânză din lume a fost descoperită recent în China. Totul după ce un sicriu vechi de 3.600 de ani a fost deschis în cimitirul Xiaohe din Xinjiang, China, în timpul unei săpături din 2003.

Brânză de 3.600 de ani

După 21 de ani, o echipă a găsit o substanță identificată ca brânză chefir. Cea mai veche bucată de brânză din lume a fost descoperită întinsă pe gâtul unei mumii.

În ciuda faptului că la acea vreme părea o bijuterie, oamenii de știință au spus acum că au identificat proba ca fiind cea mai veche bucată de brânză din lume.

Qiaomei Fu, un specialist în paleogenetică de la Academia Chineză de Științe din Beijing, a declarat rețelei partenere Sky NBC News: „Brânza obișnuită este moale. Aceasta nu este. A devenit praf foarte uscat, dens și dur”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce lactate consumau oamenii din epoca bronzului

Ea a explicat că, atunci când sicriul femeii a fost exhumat, s-a descoperit că acesta este bine conservat din cauza climatului uscat al deșertului din Bazinul Tarim.

În timp ce producția de brânză a fost descrisă de mult în istorie, cercetătorii au scris într-un studiu - publicat în revista Cell - că „istoria lactatelor fermentate s-a pierdut în mare măsură în antichitate”.

Vorbind pentru NBC News, doamna Fu a spus că ea și echipa ei au luat probe din trei morminte din Cimitirul Xiaohe și au procesat ADN-ul pentru a urmări evoluția bacteriilor de-a lungul a mii de ani.

Qiaomei Fu

Qiaomei Fu

Brânză chefit din epoca bronzului

Probele au fost apoi identificate ca brânză de kefir, obținută prin fermentarea laptelui folosind boabe de chefir, și au existat, de asemenea, dovezi ale utilizării laptelui de capră și de vacă.

În cercetarea sa, echipa a spus că utilizarea brânzei de chefir arată modul în care populațiile din epoca bronzului au interacționat și cum oamenii Xiaohe - despre care se știa că sunt intoleranți genetic la lactoză - consumau lactate înainte de era pasteurizării și refrigerarii.

Ei au mai spus că „aceste mostre de brânză chefir veche de 3.500 de ani se numără printre puținele resturi de lactate conservate de mai bine de 3.000 de ani și au fost produse de populația Xiaohe din epoca bronzului – o populație care posedă stiluri de viață și tehnici mixte”.

Cu toate acestea, întrebată de NBC dacă brânza este comestibilă și dacă ar încerca-o, doamna Fu a spus că „niciodată”, potrivit SkyNews.

Revista presei