Brancoveanu, primul mason roman?

Brancoveanu, primul mason roman?

Marea Loja Nationala a Romaniei i-a comemorat ieri pe "fratii incorporati in eternitate".

Numele care i-a socat pe cei prezenti a fost cel al lui Constantin Brancoveanu, domnitor-martir, canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in 1992. 

Dupa o scurta slujba de pomenire a masonilor decedati in ultimele secole, oficiata la troita din incinta Templului Istoric Masonic de pe strada Gramont, nr. 3, Viorel Danacu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, a citit invitatilor studiul facut de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti, conform caruia primul mason roman a fost domnitorul Constantin Brancoveanu.

„Surse documentare sigure atesta ca Anton-Maria Del Chiaro a infiintat o Loja la Galati (1734) si apoi una la Iasi. Insusi voievodul Constantin Mavrocordat ar fi pus bazele Loji din Iasi denumita „Moldova”, unde au activat Prea Sfintitul Leon Geuca episcop de Husi, Iordache Cantacuzino, spatarul Ionita Cuza, Manolache Bogdan si Iordache Darie Darmanescu, marele capitan Vasile Bals, marele vornic Iordache Dulgheru, caimacamul Iordache Cantacuzino si caimacamul Sandu Sturza.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desi nu exista documente clare, este greu de crezut ca Anton-Maria Del Chiaro nu l-a initiat pe marele domnitor-martir Constantin Brancoveanu in masonerie si caruia i-a fost secretar, din moment ce, la un an distanta facea acelasi lucru cu domnitorul Moldovei, Constantin Mavrocordat”, a spus seful masonilor, Viorel Danacu.

„Putem spune, fara a exagera, ca primul roman identificat in istorie ca apartinand masoneriei este dreptcredinciosul voievod Constantin Brancoveanul, canonizat de Biserica Ortodoxa, lucru care demonstreaza ca masoneria romana si Biserica au fost nu doar puncte de sprijin, adevarate coloane ale acestui neam, ci si in perfecta conlucrare. Constantin Brancoveanu merita deci cinstit nu doar ca un martir al Bisericii dreptmaritoare, ci si ca un frate trecut la Orientul Etern”, a mai spus Danacu.