Este primul an de după 1990 când Brăila câştigă lupta pe investitori şi nivel de trai cu oraşul rival, Galaţi.
În ultimul an, Brăila a reuşit să atragă mari investitori, în timp ce Galaţiul nu mai are terenuri pe care să se dezvolte. Deşi are doar 150.000 de locuitori, faţă de cei 350.000 ai Galaţiului, Brăila s-a plasat mereu în competiţie cu oraşul care găzduieşte combinatul siderurgic ArcelorMittal.
Cele două oraşe sunt separate de o distanţă de doar 15 kilometri. Resentimentele dintre locuitorii cele două oraşe au fost reaprinse începând cu 2003, odată cu demararea de către administraţia gălăţeană, pe terenuri aflate în judeţul Brăila, a proiectului zonei metropolitane, care să cuprindă cele două oraşe. Brăila - 60 de milioane de euro Galaţi - 10 milioane de euro
În ultimii trei ani, lupta pentru atragerea investitorilor era câştigată detaşat de oraşul siderurgic, pentru că firme precum Billa, Kaufland, Real, Selgros sau Altex preferau Galaţiul. În ultimul an însă, Carrefour şi Promenada Mall au deschis magazine de peste 40 de milioane de euro la Brăila. De la începutul lui 2007 şi până acum, judeţul Brăila a atras 60 de milioane de euro, la care se pot adăuga alte 60 de milioane de euro intraţi în realizarea unui nou mall, care se va deschide la toamnă.
În schimb, Galaţiul a atras în ultimele 17 luni investiţii de sub 10 milioane de euro. Lipsa terenurilor, dar mai ales preţurile mari ale acestora în Galaţi, îi fac pe investitori să se îndrepte spre Brăila. Toate marile proiecte din oraş - malluri, supermarketuri, fabrici - sunt blocate sau mutate deja în Brăila. Valoarea unui metru pătrat intravilan din Brăila pleacă de la 15 euro, iar în Galaţi, porneşte de la un minimum de 30 de euro, în cazuri excepţionale. Din cauză că este înconjurat de Prut, Siret şi Dunăre, Galaţiul se confruntă cu o aşa mare lipsă de terenuri intravilane, încât un preţ obişnuit pentru un metru pătrat în oraş sau unul în intravilanul comunelor limitrofe ajunge la 120 de euro. Viaţă mai scumpă la Galaţi Din punctul de vedere al preţurilor din magazinele medii şi mari, al locurilor de distracţii - restaurante, discoteci, puburi şi chiar al oportunităţilor de afaceri, Galaţiul nu are rival în oraşul vecin. Prin urmare, rezultă un cost al vieţii mai ridicat decât în Brăila. Necesităţile de bază - casă, hrană, distracţ ie sunt în medie cu 10%-20% mai scumpe în Galaţi. Un apartament cu 2 camere costă aici de la 40.000 de euro, în timp ce unul cu 3 camere depăşeşte uşor 60.000 de euro. În Brăila, preţurile s-au apropiat în ultimul an de cele din Galaţi, însă se menţin în medie la 5.000 de euro sub valoarea celor din oraşul aflat la 15 kilometri.
În ceea ce priveşte alimentele, gălăţenii plătesc în jur de 1 leu în plus la un kilogram de fructe, legume şi până la cu 3-5 lei mai mult pe un kilogram de carne. Venitul minim al unui gălăţean s-a situat, în 2007, la 1.000 de lei, iar cel al unui brăilean - la 800 de lei. Rata şomajului în oraşul siderurgic este de 5,8, iar la Brăila - de 4,5%. ORGOLII Legenda rivalităţii Disensiunile dintre cele două oraşe au bătaie lungă şi ţin de apartenenţa regională. Potrivit specialiştilor, principala cauză este faptul că, de-a lungul istoriei, Brăila a aparţinut de Ţara Românească (Muntenia), iar Galaţiul de Moldova. „Există chiar o vorbă a brăilenilor că ei fac parte din Regat, asta ca să le dea peste nas gălăţenilor. În schimb, Galaţiul a avut mereu bani mai mulţi pentru că s-a dezvoltat mai bine ca oraş-port decât vecinii brăileni“, ne-a explicat George Toader, sociolog.