Bookfest 2011. Ion Iliescu a lăsat revoluţionarii fără audienţă

Bookfest 2011. Ion Iliescu a lăsat revoluţionarii fără audienţă

Cartea "Dicţionarul general al Revoluţiei Române din Decembrie 1989" nu a avut moderator. Fostul preşedinte, cel care trebuia să fie amfitrionul, şi-a anulat participarea.

Aşteptat ieri la Bookfest de revoluţionarii de la Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD), Ion Iliescu nu a mai venit.

"Ne-a spus că nu mai are timp", a explicat unul dintre cei prezenţi. Aşa că, "Dicţionar general al Revoluţiei Române din Decembrie 1989"a fost lansat fără moderator, iar audienţa nu prea a existat.

Doar câţiva tineri care erau rătăciţi la o cafea au asistat la eveniment şi erau mai mult absorbiţi de discuţii personale.

Funcţie pe gratis

De ce l-au ales revoluţionarii de la IRRD tocmai pe Ion Iliescu ca moderator? "Explicabil, el este preşedintele Colegiului Naţional al Institutului Revoluţiei Române, adică acel om care conduce activitatea Institutului şi care e fără culoare politică, chiar dacă toată lumea ştie că preşedintele Iliescu a făcut politică. Însă există toate culorile politice în acest colegiu naţional. Adică şi de la PDL, nu vă faceţi griji", răspunde revoluţionarul prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, directorul ştiinţific al institutului.

Un alt revoluţionar ţine să precizeze că Ion Iliescu nu e remunerat pentru funcţia sa în institut, "e un fel de funcţie onorifică, pe chestiuni de genul «ce să mai facem»". Revoluţionarii au spus că la "Dicţionarul general al Revoluţiei Române din Decembrie 1989" s-a lucrat cam doi ani de zile, iar această lucrare se doreşte a fi cea mai bună sinteză a Revoluţiei Române.

Oficial: 1.290 de victime la Revoluţia din 1989

Cartea cuprinde statistici, articole de presă din perioada respectivă, dar şi foarte multe mărturii de la oameni care au participat la evenimentele de atunci. "De exemplu, în total, potrivit statisticilor, a reieşit că au fost 1.290 de morţi, dintre care şapte au fost străini. Noi i-am trecut pe toţi. Dacă vă uitaţi pe statistică, puteţi observa că în oraşul Dâmboviţa au fost doar două victime. Ghiciţi cine sunt? Nicolae şi Elena Ceauşescu. Unii neau reproşat de ce i-am trecut şi pe ei, dar noi am considerat că e cel mai bine să cuprindem toate datele a celor întâmplate atunci", a explicat Valentin Marin, unul dintre cei care au coordonat dicţionarul Revoluţiei.

Chiar dacă l-au invitat pe Ion Iliescu să le modereze lansarea cărţii, revoluţionarii care au lucrat la dicţionar spun că au încercat să se ţină departe de politică şi au vrut ca studiul lor să fie unul istoric.

SONDAJ

Preferinţele românilor la cărţi şi scriitori

Specialiştii IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie) au vrut să vadă care sunt scriitorii preferaţi ai românilor, ce genuri literare preferă şi cât de des cumpără cărţi. Din cei aproape 1.300 de oameni chestionaţi, 78% au spus că citesc, iar 80% dintre aceştia au acasă o bibliotecă.

Cei mai rapizi cititori sunt moldovenii: 5,9% spun că citesc o carte în câteva ore faţă de doar 2,5% ardelenii şi bănăţenii sau 2,2% oltenii. Poetul Mihai Eminescu rămâne scriitorul preferat al românilor. 10% dintre respondenţi l-au indicat pe primul loc, în clasament urmându-l Alexandre Dumas (7%), Mihail Sadoveanu (6), Marin Preda (4%) şi Ion Creangă (3%). Mihai Eminescu este indicat drept scriitor preferat mai mult de respondenţii cu vârsta între 51 şi 65 de ani şi de cei care au ca pregătire şcolară cel mult gimnaziul. Mai mult de unul din cinci cititori cumpără anual peste 10 cărţi, iar un sfert dintre ei cumpără mai puţin de o carte pe an. Doar 7% dintre cititori cumpără cărţi de pe Internet.

Unul din zece respondenţi (12%) cheltuie într-un an sub 50 de lei pentru a-şi cumpăra cărţi, dar 1 din 20 de subiecţi (5%) alocă anual peste 1.000 de lei pentru cărţi.

LANSARE Florian Bichir este "Vânătorul de minuni"

Jurnalistul Florian Bichir îşi va lansa astăzi, începând cu ora 18.00, cartea "Vânătorul de minuni", la Editura Eikon. Volumul cuprinde o serie de reportaje cu subiecte religioase.

"Reportajele sunt făcute în stil jurnalistic, pe înţelesul tuturor creştinilor şi al oamenilor de rând. Ideea titlului mi-a venit după o serie de documentare de la Discovery, adică omul care caută, verifică. Am ciocănit icoane, am verificat lacrimi de sfinţi, am găsit lucruri excepţionale. Eu cred cu tărie, dar sunt câteodată şi Toma Necredinciosul, de aia se şi numeşte «Vânătorul de minuni». Toate împreună fac un complex destul de frumos, fără un limbaj preoţesc sau exagerat teologic".

PROGRAMUL DE AZI

Marian Râlea, în lumea lui Habarnam

ORA 10 - Deschiderea târgului 12.00 - "Istoria Olteniei" de Alex Mihai Stoenescu (pav. C1); 13.00 - "Frontieriştii. Istoria recentă în mass media" de Brânduşa Armanca; 14.00 - "Aikido 1,2,3" de Dan Corneliu (pav. 5); "Orientul Mijlociu în flăcări" de Stewart Ross (pav. C1); 15.00 - "Statele lumii contemporane" de Şerban Dragomirescu şi Radu Săgeată; 15.30 - Nagyvilág, revistă literară din Ungaria: număr special dedicate literaturii române contemporane. Prezintă: Fázsy Anikó László Lovétei Lázár, Tudorel Urian, Doina Rusti, Radu Paraschivescu şi Adela Greceanu; 16.00 - "Habarnam în Oraşul Soarelui" de Nikolai Nosov, prezintă Marian Râlea şi Cătălin Strat (pav. C2); 17.00 - "Pe mâna femeilor" de Felix Nicolau. Prezintă Daniel Cristea-Enache (pav. C2); 18.00 - "Accidentul" de Ismail Kadare. Prezintă Marius Dobrescu, Vlad Zografi, Denisa Comănescu. (pav. C2). "Cele cinci limbaje ale iubirii. Ediţia pentru bărbaţi" de Gary Chapman. (pav. C2); 18.30 - "Tinereţe ciudată: Moartea cotidiană" de Dinu Pillat. Prezintă: George Ardeleanu, Monica Pillat, Sorin Lavric, Vlad Russo (pav. C2); 19.00 - "Poker în infern" de Florian Lafani şi Gautier Renault. (pav. C1)

Ne puteți urmări și pe Google News