Evenimentul Zilei > Actualitate > Corupţie la Universitatea de Medicină Iaşi. Astărăstoae s-a ascuns de DNA în spital
Corupţie la Universitatea de Medicină Iaşi. Astărăstoae s-a ascuns de DNA în spital

Corupţie la Universitatea de Medicină Iaşi. Astărăstoae s-a ascuns de DNA în spital

Ordonanţa de reţinere a directorului din UMF, Adrian Ciureanu, a expirat. Triunghiul Druguş-Ciureanu-Astărăstoae, în centrul sifonării a 6 milioane de lei din fonduri europene. Directoarea administrativă are două vile şi trei terenuri în Iaşi

UPDATE. 19 persoane sunt vizate în „Dosarul fraudelor la UMF”, printre care cei trei reţinuţi noaptea trecută precum şi rectorul universităţii, Vasile Astarastoae, şi fiica acestuia, Daniela Astarastoae.  
    
Adrian Ciureanu, acţionar la E-Congres, firmă care organizează evenimente medicale împreună cu UMF
 
Între cei doi directori reţinuţi şi rectorul Astarastoae există o relaţie de prietenie de mai mult timp. Daniela Astarastoae a lucrat mult timp pentru SC E-Congres SRL, firmă care aparţine lui Adrian Ciureanu şi care se ocupă de organizarea evenimentelor medicale. Înfiinţată din 2003, E-Congres a lucrat de mai multe ori cu Universitatea de Medicină şi Farmacie în cadrul căruia director al Centrului de Comunicare este acelaşi Adrian Ciureanu. Din anul 2009, firma şi-a schimbat numele în E-Congres Medical Events, iar ca persoană de contact apare medicul Sorin Mărgineanu. Ciureanu nu mai apare oficial, însă a rămas în spatele firmei.
 
Daniela Drugus, avere de sute de mii de euro
 
Directorul general administrativ al UMF Iaşi are o avere impresionantă şi cel mai mare salariu dintre angajaţi, 15.400 de lei lunar. Daniela Drugus este posesoarea a două vile în oraş, trei terenuri şi autoturisme. Numai vila din Copou, de pe aleea Mihail Sadoveanu, valorează câteva sute de mii de euro. Pe lângă salariul de la UMF, Druguş  mai primeşte aproape 30.000 de lei anual din activităţile în cadrul Fundaţiei „Gr.T. Popa”. 
Pe rectorul Astărăstoae l-a luat puseul de tensiune. S-a internat la Cardiologie

Rectorul UMF se află în acest moment internat în secţia de Cardiologie a spitalului „Sf. Spiridon”. Medicului i-a crescut tensiunea în această dimineaţă din cauza faptului că fusese chemat la audieri la DNA. „În acest moment, starea lui este stabilă. Nu ştiu când va putea pleca, depinde de felul în care se simte”, a spus Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf.Spiridon”. Şi fiica lui Astarastoae trebuia să se prezinte astăzi la DNA, însă până acum aceasta nu a ajuns.

Dosarul a fost pasat la Curtea de Apel Iaşi
Adrian Ciureanu a fost eliberat acum două ore după ce ordonanţa de reţinere a expirat. Tribunalul Iaşi a declinat competenţa de soluţionare către Curtea de Apel Iaşi. „În acest moment, clientul meu este o persoană liberă. Curtea de Apel Iaşi va decide în noaptea asta, mâine sau poimâine dacă va fi arestat preventiv. Din câte stiu eu, dosarul nu a plecat încă spre Curtea de Apel”, a spus Liviu Bran, avocatul lui Ciureanu.

Bomba DNA a explodat la Universitatea de Medicină Iaşi, loc în care ministrul Funeriu a deschis anul universitar

Mai multe nume sonore ale medicinii ieşene au fost audiate ieri noapte de către procurorii DNA în „Dosarul fraudelor la UMF”. Doi directori din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie au fost reţinuti alături de directorul firmei care a realizat platforma de e-learning pentru universitate. Cei trei sunt acuzaţi că au trucat licitaţia pentru proiectul european.
Aseară, în jurul orei 18.00, a fost reţinut directorul Centrului de Comunicare, Adrian Ciureanu, iar la ceva timp după au fost reţinuţi şi directorul administrativ de la Universitatea de Medicină si Farmacie "Gr. T. Popa", Daniela Druguş şi Corvin Pughin, directorul firmei Maguay. Firma este cea care a realizat platforma de e-learning a universitătii de Medicină şi Farmacie, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 6 milioane de lei. "S-a dat o ordonanţă de reţinere, după audierile care au avut loc ieri. Prima reţinere a fost în jurul orei 18.00, iar audierile au durat până la ora 3", a declarat procurorul Luminiţa Merisescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi.
Judecătorii vor decide astăzi la ora 12 dacă cei trei vor rămâne în arest preventiv sau nu.

Proiectul european de trucarea căruia sunt acuzaţi cei trei se referă la o platformă de e-learning care permite  studenţilor accesul la toată documentaţia de curs şi la informaţii suplimentare dar şi examinarea prin mijloace electronice.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: