Sosurile cu multă maioneză adăugate la salată sunt total neindicate.
Salata cea mai sănătoasă conţine legume cât mai colorate şi variate, o linguriţă de ulei de măsline şi oţet balsamic preparat în casă. Dacă simţi nevoia să adaugi sare peste legume, alege-o pe cea de mare, care îţi asigură un surplus de minerale. Nu amesteca în aceeaşi salată carne cu paste, mai ales dacă ai probleme cu digestia. O astfel de salată te poate balona uşor. Maioneza adăugată peste legume transformă o gustare sănătoasă într-una care intră în aceeaşi categorie cu produsele fast-food.
Spanacul este bun pentru oase
Specialiştii te sfătuiesc să alegi legumele cele mai proaspete, pentru a te asigura că vitaminele şi mineralele sunt încă active. Contează, de asemenea, şi tipul legumelor pe care le foloseşti pentru prepararea salatei. De exemplu, în comparaţie cu salata aisberg (cu formă lunguiaţă), spanacul conţine de nouă ori mai multă vitamina K, importantă în menţinerea sănătăţii oaselor. Mai mult, doi pumni de spanac îţi asigură necesarul de luteină, vitală pentru o vedere bună.
Pentru o salată cât mai sănătoasă, cumpără legume colorate, care sunt cele mai bogate în nutrienţi. Betacarotenul, pe care organismul îl transformă în vitamina A, se găseşte în cantitate mare în morcovi şi broccoli. Pentru a-ţi da senzaţia de saţietate, cele mai indicate sunt legumele cu un conţinut ridicat în apă, cum ar fi castraveţii, ţelina sau ciupercile. Crutoanele strică mâncarea
Sosurile pe bază de maioneză nu fac decât să crească numărul de calorii din salată şi să o încadreze în aceeaşi categorie cu produsele de tip fast-food. În locul maionezei, care musteşte de sare şi aditivi, pune mai degrabă câteva picături de ulei de măsline. Nu adăuga ulei pe care l-ai folosit înainte la prăjit, pentru că este plin de substanţe cancerigene rezultate în urma preparării termice.
Renunţă, de asemenea, la obiceiul de a adăuga şi paste, şi carne în salată. „Pentru a fi bine digerate, proteina animală din carne nu trebuie asociată cu carbohidraţii din paste sau cartofi. Carnea fiartă de pasăre se asociază bine cu legumele fierte sau sotate, cum ar fi fasolea, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul“, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
În plus, nu adăuga peste legume crutoane sau tăieţei care au calorii şi puţini nutrienţi. Indicate ar fi seminţele de floarea-soarelui, neprăjite şi nesărate, care sunt bogate în vitamina E. Două linguriţe de seminţe conţin doar 100 de calorii. În locul oţetului din comerţ, care are multe E-uri, fă-ţi propriul oţet aromatizat. „Amesteci oţet de mere şi miere cu tot felul de plante aromatizante, gen busuioc, cimbru“, mai recomandă profesorul Mencinicopschi.