Boiaua de ardei. Secretul din spatele condimentului atât de popular și aromat

Boiaua de ardei. Secretul din spatele condimentului atât de popular și aromat Sursa foto: 22097827 © Filip Fuxa | Dreamstime.com

În toate bucătăriile găsim boia de ardei. Acest condiment poate fi cumpărat din supermarketurile, magazinele de cartier sau poate fi preparat în casă. Praful roșu are diverse arme. Poți opta pentru boia de ardei dulce, iute sau afumată. Ea oferă un gust deosebit mâncării, iar pigmentul său roșu dă culoare oricărui preparat.

Pe lista celor mai des folosite condimente se află boiaua de ardei. În ciuda popularității sale, puțini sunt cei care se gândesc de unde provine și cum este obținută. Unii cred că acest ingredient este o substanță distinctă în sine, iar alții s-ar putea gândi că provine de la un soi de arbore. Indiferent de unde provine, reușește să ofere mâncării un gust  deosebit, dar și puțină culoare.

După cum îi spun și numele, boiaua de ardei este produsul rezultat în urma uscării și măcinării ardeilor de diverse soiuri. Informația pare să fi surprins unele gospodine, care și-au arătat uimirea pe rețelele de socializare.

„Am aflat că boiaua de ardei gras este doar ardei gras roșu uscat și zdrobit. Am avut un șoc să aflu”, este remarca unei femei după ce a descoperit de unde provine ingredientul roșu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu credeam că există un arbore de boia de ardei, dar cu siguranță am crezut că este un fel de amestec de mirodenii sau că este altceva, pe care pur și simplu l-au tocat”, este uimirea exprimată de un alt internaut.

Cum se prepară boiaua de ardei

Condimentul care dă o aromă suplimentară și culoare mâncării este preparat din diverse tipuri de ardei. Poți prepara boia de ardei din cayenne, gras, dulce sau Alep. Pentru a ieși acel praf roșu, ardeiul este lăsat la uscat, apoi este măcinat cu ajutorul unei râșnițe pentru condimente sau a unui mojar.

Boiaua de ardei poate fi preparată și în casă. Se spală legumele și se întind pe o sfoară. Se lasă aproximativ 10 zile la soare, pentru a se urca. Nu se amestecă ardeii dulci cu cei iuți, ci se pun separat la uscat. După ce s-au uscat, fiecare ardei în parte se curăță de cotor și se trece la mărunțirea legumii. Praful rezultat în urma pisării se strecoară cu ajutorul unei site dese.

Boiaua de ardei este benefică pentru organismul nostru, mai ales atunci când este preparată în mod natural. Conține vitaminele B și E, caroten, acid folic, potasiu, sodiu, calciu, fier, iod, cupru și zinc.