Bogdan Aurescu cere drept de vot în Parlamentul de la Budapesta pentru românii din Ungaria

Bogdan Aurescu cere drept de vot în Parlamentul de la Budapesta pentru românii din Ungaria

Secretarul de stat în MAE român Bogdan Aurescu i-a cerut, ieri, într-o întrevedere, subsecretarului de stat maghiar Latorcai Csaba, condiţii mai bune pentru comunitatea românească din Ungaria, în domeniul reprezentării în Parlament, al educaţiei, religiei şi mass-media.

Secretarul de stat în Mnisterul de Externe de la Bucureşti Bogdan Aurescu, în calitate de co-preşedinte al Comitetului româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor, s-a întâlnit, ieri, la Bucureşti, cu subsecretarul de stat Latorcai Csaba, responsabil pentru relaţiile cu minorităţile şi organizaţiile non-guvernamentale din Ministerul Administraţiei şi Justiţiei din Ungaria.

Cei doi au discutat despre Legea naţionalităţilor din Ungaria, arătând că acestea ar putea contribui la reducerea fenomenului de etno-business, "testul real al eficacităţii acestora urmând să aibă loc la viitoarele alegeri locale din 2014". Bogdan Aurescu consideră că modificările aduse la legislaţia ungară trebuie să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei comunităţii româneşti, mai ales în ce priveşte eliminarea fenomenului de etno-business, îmbunătăţirea accesului la educaţie şi asigurarea condiţiilor corespunzătoare de funcţionare a mass-media în limba română. Reprezentare parlamentară adecvată

Aurescu a declarat că, potrivit noii legi, comunităţile reduse numeric, aşa cum este cazul celei româneşti, nu vor beneficia de reprezentare parlamentară adecvată şi este necesar ca reprezentantul minorităţii în Parlamentul ungar să aibă inclusiv drept de vot. Latorcai Csaba a precizat că sunt încă în discuţie, în Ungaria, competenţele, printre care şi dreptul de vot, pe care le va avea „purtătorul de cuvânt” din Parlamentul ungar al minorităţii care nu reuşeşte să obţină un număr suficient de voturi pentru a avea un deputat.

În ceea ce priveşte preluarea instituţiilor de învăţământ de către autoguvernările minoritare, partea română a arătat că impactul unui astfel de proces trebuie evaluat din perspectiva asigurării unui proces educaţional de calitate. Redacţii în limba română

Pe de altă parte, este nevoie de o creştere a numărului de angajaţi ai redacţiilor în limba română la secţiile de radio şi TV din Ungaria, aşa cum prevede Protocolul, semnat în 2009, al Comitetului româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor. Aceste redacţii au fost afectate de comasarea şi reducerea personalului în urma intrării în vigoare a legii ungare a presei. Bogdan Aurescu a mulţumit, însă, părţii ungare pentru recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria prin noua lege a cultelor, precum şi pentru disponibilitatea primăriei Budapesta de a oferi un spaţiu pentru construirea unei biserici ortodoxe. El a subliniat, totodată, problemele cu care se confruntă Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria şi a declarat că speră ca cele două părţi să găsească soluţiile cele mai potrivite.

Ne puteți urmări și pe Google News