Liderul PDL i-a atacat, astăzi, dur pe social-democraţi. El a declarat că PSD este amnezic şi că Iulian Iancu, fost secretar de stat în Guvernul social-democrat, are un tupeu fără precedent, ieşit din comun, referindu-se la afirmaţiile lui Iancu privind energia scumpă vândută populaţiei. "PSD uită că era la guvernare în 2000-2004, că avea secretar de stat pentru industrii şi energie în persoana lui Iulian Iancu. În acea perioadă s-au încheiat contractele care au dus acum la dezastrul din domeniul energiei. Populaţia plăteşte acum abuzurile PSD din acea perioada", a acuzat Emil Boc.
El i-a acuzat pe social-democraţi că nu au minima decenţă de a-şi asuma responsabilitatea pentru aceste contractele care au fost semnate în perioada guvernării social-democrate.
"Astăzi îi vedem plângând solidar pe cei din Guvern, alături de PSD, că avem contracte foarte mari, care duc la scumpirile suportate de populaţie. Vă mai amintiţi de contractul de privatizare al Petrom? Vă mai amintiţi că aţi vândut rezervele de ţiţei ale României? Aţi jefuit practic rezervele de ţiţei ale României, iar astăzi plangeţi pe umărul pensionarilor şi al românilor", a afirmat liderul PD-L.
"Scumpirile energiei sunt efectul abuzurilor din guvernarea PSD", a conchis acesta.
În replică, Iulian Iancu a declarat că printre "băieţii deştepţi" din energie, amintiţi de Emil Boc, sunt şi colegi de partid cu liderul democrat-liberal.
Iancu a acuzat Executivul
La rândul său, preşedintele Comisiei de Industrii din Cameră Iulian Iancu (PSD) i-a solicitat primului-ministru să prezinte public o analiză prin care să explice cum e posibil ca Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), aflată în subordinea sa, să ia decizii discreţionare, vânzând energie scumpă către populaţie.
"Mă adresez direct primului-ministru, care are responsabilitate directă asupra ANRE, care i se subordonează şi îi cerem să prezinte public cum a fost posibil ca prin decizii şi ordine a ANRE energia ieftină a României să se plimbe de la un producător român la alt producător român, prin intermediari", a arătat Iancu.
El a susţinut că, prin deciziile sale, ANRE a dezechilibrat piaţa de energie, ajungându-se la situaţii în care producătorii români să cumpere energie de la intermediari, sau situaţia paradoxală ca producătorii români să vândă o cantitate de energie mai mare decât produc.
(14:50)