Evenimentul Zilei > Actualitate > Boc îşi încordează muşchii în faţa greilor din PDL: Lăzăroiu, demis pentru că a criticat partidul
Boc îşi încordează muşchii în faţa greilor din PDL: Lăzăroiu, demis pentru că a criticat partidul

Boc îşi încordează muşchii în faţa greilor din PDL: Lăzăroiu, demis pentru că a criticat partidul

Emil Boc l-a înlocuit ieri din funcţie pe ministrul Muncii cu Sulfina Barbu. Premierul a fost deranjat că Lăzăroiu a declarat că nu s-ar înscrie în partid, pentru că nu este reformat.

Sebastian Lăzăroiu a fost revocat ieri din funcţia de ministru al Muncii sub acuzaţia că îşi face imagine pe seama PDL. Fostul ministru, care va fi înlocuit de Sulfina Barbu, nu pleacă din motive legate de activitatea profesională, ci din cauza modului prea slobod în care şi-a exprimat părerile despre PDL şi pentru că devenise un fel de vedetă media, fapt neapreciat de colegii din partid.

"Guvernul are nevoie de un ministru cu normă întreagă la Ministerul Muncii, care este un minister extrem de greu, iar, pe de altă parte, PDL are nevoie de un ministru care să nu încerce să îşi facă imagine în detrimentul partidului care îl susţine, pentru că, în ultimă instanţă, orice ministru are o susţinere politică a partidului de guvernământ sau a partidelor care compun coaliţia", a explicat ieri pre şedintele PDL, premierul Emil Boc, motivele demiterii lui Lăzăroiu.

Mai concret, fostului consilier prezidenţial i s-a tras de la repetatele declaraţii privind necesitatea constituirii unui pol de centru-dreapta, aşa zisa Albă-ca- Zăpada, şi de la refuzul declarat de a se înscrie într-un PDL nereformat. Lăzăroiu a făcut aceste declaraţii în repetate rânduri, mai întâi la Şcoala de Vară a OTPDL, apoi la B1TV şi, în cele din urmă, într-un interviu acordat joi publicaţiei online Gândul, unde a mai apreciat că, dacă nu se reformează, PDL riscă să piardă alegerile prezidenţiale din 2014 şi, odată cu acestea, şi guvernarea. Acesta a fost momentul în care democrat-liberalii au decis să ia măsuri.

Revocarea a fost una fulger. În cursul dimineţii, mai mulţi lideri ai PDL şi-au exprimat nemulţumirea faţă de poziţiile ministrului Muncii, după-amiază premierul a semnat decretul de revocare din funcţie al lui Lăzăroiu, propunând-o în schimb pe Sulfina Barbu şi, în aceeaşi zi, preşedintele Traian Băsescu semnase deja ambele decrete.

Legea asistenţei sociale, foc de avertisment?

În PDL se conturase de ceva timp un curent ostil lui Lăzăroiu. Numirea sa în guvern, în ciuda faptului că nu era membru de partid, a nemulţumit anumiţi membri ai conducerii PDL.

Conform unor surse democrat-liberale, Ioan Oltean, Roberta Anastase sau Sever Voinescu au fost printre cei care nu l-au dorit din start pe fostul consilier al preşedintelui. PDL intenţiona să o desemneze în această funcţie pe Sulfina Barbu, însă Băsescu a dorit să aibă certitudinea că în fruntea ministerului va fi un om care să aplice politici de austeritate şi să nu cedeze tentaţiei de a da bani în perspectiva anului electoral 2012. Lăzăroiu a fost aşadar mai degrabă tolerat decât acceptat de o parte din partid.

În acest context, accidentul din Senat, unde legea asistenţei sociale a fost scoasă miercuri de pe ordinea de zi, poate fi privit într-o altă lumină. Surse din PDL declară că slaba mobilizare a senatorilor PDL nu a fost tocmai o întâmplare. Deşi ministrul s-a răfuit în principal cu opoziţia, acuzând-o de tergiversarea legii, adevărul este că nici senatorii puterii nu s-au mobilizat. Votul de modificare a ordinii de zi a fost de 48 (pentru opoziţie) la 43 (pentru putere). În sală au fost prezenţi numai 30 de senatori ai PDL, dintr-un total de 48, în contextul în care se ştia că pe ordinea de zi este o lege importantă.

REACŢIE

Fostul ministru: "Mergem mai departe"

Fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat aseară pentru mediafax.ro că respectă decizia premierului Emil Boc referitoare la revocarea sa din funcţie. Lăzăroiu a ţinut să sublinieze că nu s-a născut ministru. "Respect decizia premierului Emil Boc. Nu m-am născut ministru. Mergem mai departe", a declarat Sebastian Lăzăroiu. El a refuzat să facă orice altă declaraţie pe această temă.

CRITICI DURE

Ioan Oltean: "Noaptea se crede analist, ziua ministru"

Carmen Vintilă

Cu doar câteva ore înainte de revocarea ministrului Muncii, numărul 2 în PDL, Ioan Oltean, l-a criticat dur pe Sebastian Lăzăroiu pentru afirmaţiile făcute de acesta la adresa partidului cu o zi în urmă. Oltean a spus că „Lăzăroiu se crede noaptea analist politic şi ziua ministru".

"Lăzăroiu recidivează într-un mod nepermis, molipsindu-se de boala aceasta a unora care ajung pe funcţii înalte, pe demnităţi înalte pe seama PDL şi pe urmă, într-un mod totalmente condamnabil, îşi fac şi îşi cultivă propria imagine. Este un gest reprobabil, pe care eu îl condamn şi de care mă delimitez", a spus Oltean.

După anunţul privind revocarea, Lăzăroiu a fost taxat şi alţi colegi din PDL. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a susţinut că revocarea este un lucru absolut normal după declaraţiile pe care Lăzăroiu le-a făcut în presă.

„În orice stat democratic, atunci când un membru al Executivului, sprijinit de partidul de guvernământ, face o asemenea declaraţie este revocat de primulministru, trebuie să plece din guvern", a declarat şi prim-vicepreşedintele partidului, Gheorghe Flutur.

În schimb, pentru europarlamentarul PDL, Cristian Preda şi pentru deputatul PDL Raluca Turcan decizia premierului a fost „surprinzătoare". Cristian Preda a amintit că Sebastian Lăzăroiu a plecat din poziţia de consilier prezidenţial în urma unor declaraţii despre UDMR, care i-au deranjat pe liderii maghiari.

"Acum a fost demis după nişte declaraţii care au deranjat conducerea PDL. Există deci o legătură între cele două trimiteri la plimbare", a spus Preda.

"Chiar dacă declaraţiile lui Lăzăroiu par dure şi deranjante pentru conducerea PDL, eu aş fi încercat să văd dacă există un dram de adevăr în ceea ce spune Sebastian Lăzăroiu şi aş fi preferat să iau măsuri pentru corectarea oricăror scăpări sau greşeli pe care PDL, ca partid, le face", a declarat la rândul său, Raluca Turcan.

  • Cum a fost lucrat Sebastian Lăzăroiu în PDL
  • Sebastian Lăzăroiu: PDL trebuie să rupă pisica
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: