Pensionarii privilegiaţi, tăieri cu 70 la sută

Pensionarii privilegiaţi, tăieri cu 70 la sută

DECIZIE ÎMPOTRIVA „PENSIILOR NESIMŢITE”. Guvernul va sista acordarea „subvenţiilor” de la buget pentru pensiile speciale, care vor fi recalculate pe baza contribuţiei la fondul de pensii.

Foştii magistraţi, grefieri, aviatori, parlamentari, dar şi cei care au lucrat în diplomaţie sau la Curtea de Conturi vor rămâne doar cu pensia calculată pe baza contribuţiei virate la fondul public de pensii.

Aşa a decis, ieri, guvernul, care va sista sumele plătite de la bugetul de stat pentru a completa pensiile „grase” obţinute în baza unor legi speciale. Prin urmare, privilegiaţii sistemului ar urma să încaseze, de luna viitoare, pensii reduse, în medie, cu 70%.

De aceste tăieri drastice vor fi afectaţi însă doar 27.000 de pensionari „de lux”, adică 15% din totalul acestora. Angajaţii din sistemul de siguranţă naţională cu pensii mai mici de 3.000 de lei nu vor pierde bani prin recalculare. BOC FACE UN PAS ÎNAPOI Pensiile şi salariile scad, dar nu de la 1 iunie

Guvernul e nevoit să schimbe data de aplicare a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare.

Chiar dacă până alaltăieri guvernanţii dădeau ca sigura ziua de 1 iunie pentru tăierea salariilor în sectorul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%, măsura nu se va putea aplica de la această dată.

Totodată, şi scrisoarea către FMI va fi trimisă, cel mai probabil, înainte cu câteva zile de şedinţa boardului FMI pentru eliberarea următoarei tranşe de împrumut, de circa 900 milioane de euro. Există şi riscul ca scrisoarea să fie trimisă după întâlnirea boardului, astfel că eliberarea tranşei este pusă în pericol.

Vezi aici scrisoarea Guvernului către FMI.

Nu se poate aplica retroactiv

Practic, bugetarii şi pensionarii vor mai avea câteva zile de respiro, întrucât cele două proiecte de lege, prin care vor fi aplicate reducerile şi pe care guvernul îşi va asuma răspunderea, vor intra în vigoare numai după publicarea în Monitorul Oficial.

„Conform legislaţiei, o lege intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dacă nu se specifică o altă dată. Legea nu se poate aplica retroactiv”, ne-a explicat un specialist în drept.

De altfel, chiar premierul a spus că „măsurile se vor aplica începând cu luna iunie”. Şi pentru a avea câştig de cauză, Boc a găsit şi umbrela constituţională: restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi.

Potrivit Constituţiei, aceasta poate fi operată numai prin lege şi numai dacă se impune, printre altele, pentru apărarea unor drepturi, cum ar fi - în cazul de faţă - cel la pensie şi cel la salariu.

De asemenea, „măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii”. Măsurile de austeritate vor fi aplicate numai până la finele acestui an.

Pensia şi salariul minim scapă de bisturiul guvernului

Guvernul a adoptat doar în primă lectură cele două proiecte de lege, urmând ca documentele să fie trimise Consiliului Economic şi Social (CES) pentru avizare, după care executivul se va întruni în şedinţă extraordinară pentru a le aproba şi trimite parlamentului.

„Acolo este următoarea procedură: se dă un termen scurt pentru amendamente, apoi se revine în guvern dacă se acceptă sau se resping amendamente, după care guvernul este invitat să prezinte proiectul de lege în plenul parlamentului. Curg trei zile pentru depunerea moţiunii de cenzură, dacă se aprobă moţiunea de cenzură, la încă trei zile se citeşte şi după alte trei zile se dezbate, şi dacă guvernul reuşeşte să reziste moţiunii de cenzură rămâne la putere şi măsurile intră în vigoare”, a explicat Boc. Astfel, se poate depăşi chiar şi jumătatea lunii iunie.

O altă veste bună este că pensia şi salariul minim nu vor scădea. Astfel, cei aproximativ 700.000 de pensionari care iau acum 350 de lei vor primi în continuare aceeaşi sumă. Referitor la celelalte pensii, Boc a precizat că pensiile speciale vor fi recalculate, în funcţie de contributivitate, iar cele ale militarilor nu vor coborî sub 3.000 de lei. „Ca să se aplice aceste măsuri trebuie adoptate, verificate, promulgate de preşedintele României şi publicate în Monitorul Oficial.” EMIL BOC, premierul României „Economia se sufocă dacă majorăm taxele”

Dacă ar fi fost amânate mai mult timp, măsurile de tăiere a costurilor ar fi fost mai dureroase decât în prezent, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Potrivit lui, guvernul a luat deciziile potrivite, în condiţiile în care firmele nu ar suporta o majorare a taxelor şi impozitelor. Mugur Isărescu le-a dat un răspuns celor care se întreabă ce garanţii le oferă guvernul că după reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor nu va urma o creştere a impozitelor. Conform guvernatorului, această probabilitate este foarte mică. În schimb, ar fi fost mult mai probabil ca o eventuală majorare de taxe acum să fi fost urmată mai târziu de reducerile de costuri.

„Probabilitatea să fie tăiate cheltuielile, iar apoi să se vină cu majorări de taxe este mică.” MUGUR ISĂRESCU, guvernatorul BNR

PROTECŢIE SOCIALĂ

Pensiile speciale vor fi reduse, în medie, cu 70%, prin tăierea subvenţiilor de la bugetul de stat Oana Crăciun

Foştii magistraţi, grefieri, aviatori, parlamentari, funcţionari publici, parlamentari, dar şi cei care au lucrat în diplomaţie sau la Curtea de Conturi vor rămâne doar cu pensia calculată pe baza contribuţiei virate la fondul public de pensii. Asta întrucât - după cum a decis, ieri, guvernul - sumele care erau virate până acum de la bugetul de stat pentru a completa pensia obţinută de aceştia în baza legilor speciale se vor sista.

Această „subvenţie” reprezintă, în medie, peste 70% din suma totală încasată de „speciali”. De tăierile drastice vor fi afectaţi însă doar 27.000 de pensionari de „lux”, adică 15% din totalul acestora. Ceilalţi 85%, care reprezintă angajaţii din sistemele militare cu pensii mai mici de 3.000 de lei, nu vor pierde bani prin recalculare, aşa cum a ţinut să precizeze premierul Emil Boc.

Concret, potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii, cel mai bogat pensionar al României, un fost magistrat care primeşte acum o pensie de serviciu de peste 37.000 de lei lunar, ar urma să rămână cu doar 2.645 de lei.

Pe acelaşi tipar, pensia medie din aviaţie va ajunge la aproape 1.800 de lei lunar, faţă de peste 9.000 de lei acum, cea din diplomaţie va scădea de la 5.000 la 2.000 de lei lunar, iar cea de la Curtea de Conturi se va reduce de trei ori, până la 2.000 de lei lunar.

În plus, cei pensionaţi ilegal pe caz de boală vor rămâne fără pensie, iar noile cereri vor fi verificate „la sânge” de medici a vizaţi.

PROTESTE

Dascălii şi funcţionarii publici dau startul grevelor generale

Profesorii, primii care au anunţat acţiuni de protest, vor intra în grevă generală, pe o perioadă nedeterminată, începând cu 31 mai. Elevii au ameninţat şi ei că vor organiza marşuri, deoarece greva dascălilor blochează Bacul, admiterea la liceu şi închiderea anului şcolar.

Profesorilor li se vor alătura însă funcţionarii publici şi angajaţii din penitenciare. Ceilalţi bugetari vor întrerupe lucrul în semn de solidaritate, timp de o zi, pe 1 iunie, alături de angajaţi din privat. Potrivit liderilor sindicali, în total, peste un milion de angajaţi ai statului vor refuza să muncească, în cele două zile, în semn de protest faţă de măsurile anunţate de guvern.

Şi angajaţii CFR, Metrorex şi RATB ar putea intra în grevă generală, însă decizia va fi luată azi. Cert e faptul că, începând din 3 sau 4 iunie, activitatea s-ar putea bloca complet în întreg sistemul de stat.

CRITICI

Geoană: Se încurajează statul-hoţ

Măsurile anticriză adoptate de guvernul Boc nu fac altceva decât să protejeze „interesele faraonice în păstrarea căpuşelor din jurul economiei româneşti”, susţine Mircea Geoană.

„Suntem împinşi la o soluţie care va provoca şi mai multă sărăcie”, a spus el, adăugând că măsurile guvernului „încurajează un stat slab, hoţ şi departe de cetăţean”.

„Se doreşte ca milioane de români să plătească preţul acestei perioade dificile şi tot ceea ce înseamnă grupuri de interese, firme patronate direct sau indirect de lideri PDL să continue să se alimenteze de la banul public”, a susţinut Geoană.

Tot de pe banca opoziţiei, liderul PNL Crin Antonescu a apreciat măsurile guvernului ca fiind „criminale”. „Săptămâna viitoare, aşa-zisul prim-ministru Emil Boc va veni şi va angaja răspunderea pe măsuri criminale din punct de vedere social. Dacă nu iniţiezi sau nu votezi o moţiune de cenzură ca par lamentar, înseamnă că îţi asumi şi tu acele măsuri”, a spus el. (Florin Ciornei)

Ne puteți urmări și pe Google News