Boc a pierdut controlul direct al DLAF

Boc a pierdut controlul direct al DLAF

Curtea Constituţională a decis astăzi că actul care aproba desfiinţarea Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) este neconstituţional.

Curtea Constituţională a stabilit astăzi ca neconstituţional actul normativ care aproba ordonanţa de urgenţă nr.3/2009, prin care Executivul desfiinţa Departamentul de Luptă Antifraudă şi îl înlocuia cu un Corp de control bazat pe un angajament de loialitate.

Emisă pe 11 februarie, ordonanţa transfera DLAF de sub controlul Cancelariei Primului Ministru în subordinea directă a premierului. Potrivit actului normativ, personalul DLAF ar fi trebuit să fie selectat pe baza  încrederii primului ministru. Urma un aviz de la vicepremier şi semnarea unui angajament de loialitate. Dacă şeful Executivului îşi retrăgea încrederea, angajaţii DLAF îşi puteau pierde posturile. Aprobarea acestei ordonanţe de urgenţă a fost atacată de către deputatul PNL Alina Gorghiu, care a cerut să fie analizată de Curtea Constituţională.

DLAF este un organism care controlează utilizarea fondurilor comunitare în România, coordonează lupta antifraudă la nivel naţional  şi aparţine de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Oficialii OLAF au fost surprinşi de modificarea adusă DLAF, Guvernul fiind nevoit să garanteze independenţa şi continuitatea noului Corp de control.

Ne puteți urmări și pe Google News