Métrobus, regia de publicitatea a companiei de transporturi publice din Paris (RATP), a cenzurat un afiş al săptămânalului Courrier International, din cauza unui titlu semnat de cotidianul spaniol El Pais, care, tradus în franceză, afirma: "Vu de Madrid, Sarkozy ce grand malade".
Ediţia electronică a cotidianului francez Le Monde face trimitere la un al site, Rue89.com, potrivit căruia, de câteva săptămâni, redactorii săptămânalului Courrier International, observând că popularitatea preşedintelui francez scade în statele europene, selectează articole din presa internaţională de spre Sarkozy, pe care le publică în această revistă.
Pentru a evidenţia această stare de fapt, săptămânalul a decis să publice, în numărul care a apărut joi, patru articole extrem de dure, printre care unul semnat de Lluis Bassets, directorul adjunct al cotidianului spaniol El Pais. Acesta a scris, pe 14 februarie, un material intitulat "Sarkozy, c'est fini", în care face portretul unui şef de stat bolnav de propriul ego hipertrofiat, jurnalistul înscriind numele lui Sarkozy pe lista lungă a patologiilor prezidenţiale ale celei de-a V-a Republici Franceze.
"Infirmitatea de care suferă Sarkozy nu are gravitatea cancerului la prostată de care suferea Mitterrand, ci afectează acest organ vital care este egoul şi care suferă de o hipertrofie probabil ireversibilă".
Redactorii Courrier International au încercat să dea un titlu potrivit articolului, astfel că l-au intitulat "Sarkozy, ce grand malade". Pe prima pagină a săptămânalului, trimiterea la articol apare astfel: "Vu de Madrid: Sarkozy, ce grand malade" (Văzut de la Madrid: Sarkozy, acest bolnav grav").
Două versiuni ale aceluiaşi afiş, refuzate
Aşa cum face de multe ori pe an, Courrier International a însoţit apariţia noului număr şi de o campanie de publicitate pe autobuze şi la
metrou, însă proiectul de afiş a fost respins de Métrobus, regia de publicitate a RATP, care a cerut modificarea afişului.
A fost propus un al doilea titlu: "Vu de Madrid: Sarkozy malade d'ego", dar şi acesta este refuzat de Métrobus.
În final, afişul nu a mai fost difuzat.
Conducerea Métrobus, printre ai cărei acţionari principali se află grupurile Decaux şi Publicis, nu a răspuns solicitării Rue 89 de a comenta aceste informaţii.
Publicaţia se întreabă dacă reacţia Métrobus nu este cumva un efect al cazului Ryanair, în care avocaţii lui Nicolas Sarkozy au obţinut la tribunal despăgubiri pentru atingere adusă dreptului la imagine, sau al cazului Nouvel Observateur, dat în judecată pentru un articol despre un aşa-zis SMS trimis de Sarkozy fostei soţii, Cecilia. De altfel, autorul materialului, Airy Routier, a fost audiat joi în calitate de martor în acest proces.
(14:20)