Guvernul încurajează şomajul prin acordarea plăţilor compensatorii şi prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de şomaj, a declarat pentru evz.ro Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.
Acesta spune că persoana care şi-a pierdut locul de muncă trebuie încurajată să se reintegreze cât mai repede pe piaţa muncii pentru că, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung, costurile cu plata şomajului sunt mai mari decât cele de generate de programe pentru reintegrarea şomerilor.
Reprezentantul BNS spune că cifra de 800 de mii de şomeri, vehiculată ieri de ministrul Muncii, ar putea creşte, până la sfârşitul anului.
Dumitru Costin spune că acest lucru se va întâmpla din cauza managementului prost al companiilor româneşti cât şi din cauza absenţei unor politici active pe piaţa muncii, venite din partea Guvernului.
Demisie cu acordul părţilor „ Alte câteva sute de mii de salariaţi din România îşi vor încheia contractele de muncă, cu acordul părţilor, astfel încât angajatorul scapă de plăţile compensatorii, în schimbul acordării unei sume de bani, la negru, iar salariatul nu mai beneficiază apoi de ajutorul de şomaj“, susţine preşedintele BNS.
În opinia acestuia, cele mai afectate sectoare vor fi: •lohnul, •industria componentelor auto •construcţiile
Modificarea Legii şomajului Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu, a declarat azi, că Legea 76/2002 privind şomajul va trebui modificată, specialiştii lucrând deja asupra schimbării unor articole.
Secretarul de stat a precizat că trebuie modificate în special articolele privind măsurile active ce trebuie luate pe piaţa muncii întrucât acestea erau gândite pentru "posibilităţile normale de lucru".
Dumitru Cornoiu a declarat că legea trebuie să prevadă măsuri mobile şi adaptate la cerinţele pieţii. "Vom modifica articole legate de integrarea pe piaţa muncii", a declarat reprezentantul Ministerului Muncii.
În ceea ce priveşte contribuţia la şomaj, secretarul de stat a declarat că nu consideră că aceasta ar trebui majorată, întrucât nu reprezintă o garanţie pentru angajatori. CITIŢI ŞI: Şomajul ne întoarce în 2003