Economistul Daniel Dăianu a declarat, vineri seară, la Antena 3 că, fie că ne plac sau nu băncile, stabilitatea financiară trebuie să fie iubită, deoarece lipsa acesteia determină tensiuni sociale, care, la rândul lor, pot provoca și probleme politice. 

Dăianu face aceste declarații în contextul tensiunilor provocate între bănci și Guvern, pe fondul controversatei OUG 114 și a „taxei pe lăcomie”, introduse pentru bănci.  

„Ceea ce trebuie să subliniez și noi o subliniem cam în toate documentele elaborate în BNR este că avem nevoie de creștere economică sustenabilă, protejarea echilibrelor macro, anume dimensiunea deficitelor. România face parte din categoria țărilor care au avut sistematic deficite. Le poți avea, dar trebuie să fie ușor finanțabile și banii împrumutați să fie folosiți chibzuit, în investiții. Aceasta este rețea de succes peste tot în lume, indiferent de culoarea celor care au guvernare”, a spus Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

„Ne plac sau nu ne plac entitățile financiare, trebuie să iubim stabilitatea financiară, o țară fără stabilitate economică are tensiuni sociale și dacă tensiunile sociale se adâncesc ai probleme mari de ordin politic. Nu spun teze teoretice, sunt ușor de verificat în Europa”, a mai spus economistul, la Antena 3.

„Noi nu suntem naivi, mă refer la C.A al BNR și colegii experți, pentru că nu trăim la etajul 15. Oricât de străluciți ar fi cei din Consiliul de Administrație, te bizui pe pregătirea și buna-credință a experților. Noi nu ignorăm zgomotul politic, peste tot în lumea așa ceva poate interfera cu dialogul interinstituțional, important este să nu se iasă dintr-o albie astfel încât să fie prejudiciată calitatea actului de decizie (…) Nimeni nu este infailibil, dar important este să cunoști istorie, lecțiile din experiența proprie și a altora, un om inteligent și responsabil este și cel care învață, și cel care recunoaște rapid că a greșit”, a mai spus Dăianu.

 

Te-ar putea interesa și: