Patriarhia i-a răspuns lui Adrian Năstase

Patriarhia i-a răspuns lui Adrian Năstase

După ce ieri, fostul prim-ministru, Adrian Năstase, critica pe blogul său firma care proiectează Catedrala Neamului, fix aceeaşi care a executat şi celebra casă a demnitarului din Zambaccian, azi a venit şi răspunul Patriarhiei Române prin intermediul unui comunicat.

"Inundarea terasei proprietăţii domnului Adrian Năstase din strada Zambaccian acum, la câteva zile după ce S.C. Vanel Exim SRL Bacău a câştigat concursul de proiectare pentru Catedrala Mântuirii Neamului, iar nu înainte de anunţarea rezultatelor concursului, ridică unele semne de întrebare privind obiectivitatea observaţiilor făcute, deoarece nu se cunosc detalii referitoare la modul de întreţinere a terasei pentru a fi protejată de acumularea apei în exces", se arată în document, potrivit Agerpres. Cei de la Patriarhie mai spun că au încredere în specialiştii sunt au ales firma băcăuană. "Oricum, Patriarhia Română mulţumeşte domnului Adrian Năstase pentru avertizarea făcută în legătură cu necesitatea supravegherii atente atât a lucrărilor de proiectare, cât şi a celor de execuţie la Catedrala Mântuirii Neamului", conchide comunicatul citat. (Oana Ţepes) Blocul lui Năstase, "frate" cu Catedrala Neamului Firma care proiectează Catedrala Neamului a executat şi casa din Zambaccian, pe filiera Sergiu Sechelariu. Constantin Amaiei este arhitect, conduce firma Vanel Exim şi l-a cunoscut pe Patriarhul Daniel pe vremea când era mitropolit la Iaşi, iar el lucra la Catedrala "Înălţarea Domnului".

Mitropolitul făcea observaţii, arhitectul le punea în practică. Astăzi e premiat în faţa Sfântului Sinod al BOR şi va executa râvnitul proiect al Catedralei Neamului, a cărei construcţie a fost estimată chiar de Biserică la un cost de 400 de milioane de euro. "Am câştigat datorită experienţei de 18 ani de la Catedrala din Bacău", spune Constantin Amaiei. Suma vehiculată pentru proiectare este de 100 de milioane de euro.

Firma Vanel Exim a realizat proiectele la câteva clădiri din Bacău, cum ar fi Tribunalul, Arena Mall, Universitatea "George Bacovia", de cele mai multe ori în tandem cu firma de construcţii Conimpuls a lui Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat la Transporturi în guvernul Năstase.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Apă în casă, în dulapuri"

Firma Vanel Exim a făcut şi proiectul celebrului bloc din Zambaccian în care locuieşte fostul prim-ministru. Ieri, Năstase a postat pe blogul său imagini cu infiltraţiile pe care le are "în casă, în dulapuri, în birou", fiind nevoit să spargă terasa: "Mă gândesc că poate ar trebui să avertizez Patriarhia şi pe românii care vor da bani pentru această construcţie". "M-a rugat Sergiu Sechelariu să fac proiectul, dar eu m-am ocupat de el doar până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare. Oricum cred că acolo a fost vorba de o greşeală de execuţie", explică Amaiei.

CONTROVERSAT

"Combinaţie nefericită de stiluri" Proiectul Catedralei a fost contestat de Ordinul Arhitecţilor din România, care a acuzat Patriarhia că nu a organizat un concurs de arhitectură, ci unul de oferte de preţ. Patriarhia a prezentat un proiect propriu, în care competitorii au putut interveni cu doar 10%.

"Proiectul reprezintă o combinaţie nefericită de plan bisericesc bizantin, central, cu plan gotic, longitudinal. Astfel, cei care vor sta în cele două balcoane laterale nu vor putea vedea ce se întâmplă în naos. În plus, nu s-a ţinut cont de oraşul în care va fi plasată această catedrală, ca şi cum el nu ar exista", îşi exprimă opinia arhitectul Dan Marin, de la Ordinul Arhitecţilor.