Bloc construit lângă o biserică de 700 de ani

Bloc construit lângă o biserică de 700 de ani

După modelul Catedralei Romano Catolice Sfântul Iosif din Bucureşti lângă care a fost construit un bloc turn, Primăria Floreşti, comună învecinată cu oraşul Cluj-Napoca, a autorizat construcţia unui bloc de locuinţe lângă o biserică romano-catolică, care a fost construită acum 700 de ani.

Preotul romano catolic din Floreşti, Tibor Karacsony, a declarat că primăria a autorizat construcţia unui bloc de apartamente la nici zece metri de biserica ridicată în anul 1272, deşi două legi, Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice şi Legea 50/1991, privind lucrările de construcţie, interzic acest lucru. „Am depus memorii peste memorii la Prefectura Cluj, la Comisia pentru Monumente Istorice, la Direcţia pentru Cultură şi Culte şi Inspectoratul de Stat pentru Construcţii şi nici până în ziua de azi nu am primit nici un răspuns. Dvs., ziariştii sunteţi primii care vă interesaţi de problema noastră”, spune supărat preotul Karcason Tibor. Legi clare, dar degeaba

Preotul din Floreşti spune că nu mai are încredere în lege, deşi în teorie acestea sunt de partea sa. „Legea 422/2001 interzice orice fel de construcţie la mai puţin de 200 de metri de un monument istoric, iar Legea 50/1991 privind lucrările de construcţii prevede că este necesar obţinerea unui aviz de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Din câte ştiu eu, nu există niciun aviz de la acest minister. M-am luptat vreme de un an şi nimeni nu m-a ascultat şi sincer m-am resemnat. Acum construcţia are două etaje şi trebuie proces pentru demolare”, spune preotul romano-catolic. Potrivit acestuia, Primăria Floreşti şi-a dat seama de greşeala comisă şi a dispus sistarea lucrărilor. „Pentru un an nu au mai construit nimic, dar doamna care construieşte blocul, Deszo Maria, a dat primăria în judecată şi a obţinut aprobare pentru continuarea lucrărilor”, adaugă preotul Karacson.

„Nu e bloc, e o casă familială”

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, lângă zidul bisericii din Floreşti, trecută de Ministerul Culturii pe lista monumentelor istorice, muncitorii lucrează la ridicarea unui bloc de locuinţe. Persoana care apare în dreptul rubricii: „beneficiarul construcţiei” este Maria Deszo. Deszo susţine că are toate actele legale şi că instanţele de judecată i-au dat dreptate şi i-au permis să continue lucrările. „Primăria a dat o decizie ilegală în momentul în care m-a obligat să opresc lucrările. Nu este un bloc cu mai multe apartamente, ci o casă familială pentru mine şi familia mea. Până acum am obţinut trei autorizaţii de construcţie şi totul este în regulă”, a spus Deszo Maria. No comment pe linie

De partea cealaltă, la Primăria Floreşti nimeni nu a putut oferi relaţii despre modul în care a fost emisă autorizaţia de construcţie pentru blocul de lângă monumentul istoric. Secretara primăriei,  Maria Vanea, a spus că ştie despre problema Bisericii Romano-Catolice, însă nu poate oferi detalii deoarece este în concediu de odihnă. La rândul lui, primarul Ioachim Vancea se află în concediu de odihnă, iar în lipsa lui nimeni altcineva nu poate fi oferi informaţii despre acest subiect. Pe de altă parte, localitatea Floreşti a intrat în „folclorul” urbanistic prin faptul că o conductă de apă potabilă trece prin mijlocul cimitirului, iar unele blocuri sunt atât de apropiate încât locatarii pot schimba canalele tv ale vecinilor.