Blaga respinge „bolşevizarea”: „Noi ne vedem în continuare de treabă”

Blaga respinge „bolşevizarea”: „Noi ne vedem în continuare de treabă”

Comentariile preşedintelui Traian Băsescu despre „bolşevizarea PDL” au stârnit dezaprobare la vârful partidului, chiar dacă liderii cu vechime s-au ferit de declaraţii publice.

În replică la criticile privind alegerea „președintelui și a unei gășcuțe” prin vot pe listă, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat astăzi, pentru EVZ, că din punctul său de vedere „au fost cele mai democratice decizii luate în partid”. Mai mult, ministrul de interne i-a taxat, indirect, și pe „disidenții” din PDL care și-au dat cu părerea prin presă după comentariile lui Băsescu.

„Cele mai democratice decizii”

„Toate soluțiile au fost dezbătute șase săptămâni în comisia de statut, au fost votate în unanimitate în Colegiul Director al partidului și cu un singur vot împotrivă în Consiliul Național de Coordonare, vot care nu s-a referit la acest aspect (al listei închise a prim-vicepreședinților și secretarului general, n.r.), ci la o cu totul altă chestiune”, spune Blaga. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât despre sugestiile lui Băsescu, PDL este, deocamdată, în espectativă. Dacă printre parlamentari se fac calcule că la alegerile pe listă s-ar putea renunța totuși în ultimul moment, printr-un vot direct în Convenția Națională din 15 iulie, la guvern pozițiile sunt mai rezervate.

„Sigur, noi întotdeauna am ținut cont de părerile președintelui. Vom avea și acum o discuție. Dar noi ne vedem în continuare de treabă. Asta nu influențează cu nimic desfășurarea alegerilor în interiorul partidului, la nivel local”, a adăugat Blaga.

Contre cu grupul Stolojan-Anastase-Preda

Ministrul a evitat însă să se pronunțe public asupra variantei pe care, personal, o va susține: listă sau uninominal. „Și eu am părerile mele, dar spre deosebire de alții și de altele mi le exprim în interiorul partidului, cum voi face și acum”, a atins Blaga, indirect, grupul Stolojan-Anastase-Voinescu-Preda care a îmbrățișat imediat criticile lui Băsescu.

Agitația din PDL în privința reîmpărțirii puterii în partid a început luni seara, după ce Băsescu a înfierat într-un interviu la B1 ceea ce partidul tocmai își stabilise ca regulă în noul statut: „Să vii cu listă mi se pare o bolşevizare în PDL. Este un pas teribil înapoi în modul de funcţionare al PDL, aia nu mai e listă de politicieni, ci de gaşcă. Deci preşedintele partidului îşi pune o găşcuţă sub el”.

Direct vizați de mesajul președintelui, parlamentarii și linia din teritoriu a partidului au intrat în vrie la gândul unei răciri a liderilor PDL cu Băsescu, luându-i comentariile inclusiv ca un avertisment privind numirea premierului în 2012.

Noul scenariu apărut astfel ar fi reluarea discuției privind modalitatea de alegere a celor cinci lideri la vârf, sub presiunea teritoriului, direct în Convenția Națională, unde vor vota în jur de 1.100 de delegați din țară.