Blaga despre contractele de la Dezvoltare: „N-am avut niciun reproş de la niciun partid”
- Vladimir Tism ăneanu
- 1 iunie 2010, 23:11
Ministrul de Interne îi urează Elenei Udrea, într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", „succes” la Dezvoltare şi „să aibă realizări cel puţin de nivelul la care le-am avut eu”.
EVZ: Aveţi un meci cu Elena Udrea? Vasile Blaga: Eu n-am niciun meci cu nimeni. Îi urez succes Elenei la minister şi să aibă realizări cel puţin de nivelul celor pe care le-am avut eu. Sunt mândru de ce am făcut acolo. În cursul anului trecut n-am avut niciun reproş de la niciun partid politic faţă de modul în care au fost acordate resursele din minister către consiliile judeţene. Indiferent de cine conducea consiliul judeţean respectiv şi lucrul acesta l-am simţit şi când am fost audiat de guvernul Croitoru. Am fost alături de colegul Aurescu singurul care a avut un vot pozitiv în comisie.
Observaţiile ministrului Elena Udrea au fost de altă natură: că a găsit în minister „oameni cointeresaţi” implicaţi în derularea unor contracte criticabile. Deducţia noastră, e că e vorba de luare de mită pentru a suplimenta prin acte adiţionale bugetele lucrărilor respective. Eu nu ştiu de astfel de situaţii. Şi orice om responsabil, nu trebuie să fii ministru, ci om responsabil, dacă ştii astfel de stituaţii te îndrepţi direct la DNA.
„Doamna Udrea, dacă are informaţii, să meargă la DNA”
Erau subordonaţii dvs. Repet, nu ştiu niciu astfel de caz. E foarte grav să faci afirmaţii dacă le ştii şi nu mergi la DNA. Concret. Că eu teorii „am auzit, am văzut”... În toate aceste cazuri trebuie mers la DNA.
În legătură cu acest contract cu Media Consulta pentru programul Regio. Eraţi ministru când s-a atribuit. Ştiţi de ce 40% din bani au fost din start direcţionaţi prin caietul de sarcini, televiziunilor de ştiri? Nu ministrul se ocupă de caietul de sarcini. Răspunsul pe care l-aţi primit de la Ministerul Dezvoltăţii e foarte corect: specialiştii realizează aceste caiete de sarcini. Acest contract a fost contestat vreo şase luni în instanţă şi undeva la mijlocul lui decembrie s-a pronunţat Curtea de Apel Bucureşti fără ca niciodată să fie contestat caietul de sarcini şi contestaţiile au fost doar în plan financiar. Doi: eu n-am beneficiat niciodată de acest contract, n-avem cum. Eu n-am mai fost ministrul dezvoltării, dar cred că colegii mei au procedat foarte corect atunci. Dacă există cel mai mic indici, cel mai mic indiciu că una din clauzele contractului nu sunt respectate, să se ceară anularea contractului. Care-i problema?
GSP a cosnatatat că o treime din contractele pentru săli de sport au ajuns la primari PDL. Vă asumaţi, măcar parţial, responsabilitatea pentru acest lucru? Îmi asum corectitudinea luării unei astfel de decizii şi faptul că nu a fost contestată de niciun partid politic. Acele săli erau pe lista de aşteptare de 7-8 luni de zile. PDL este cel care are cele mai puţine săli. Dar ar fi fost absurd ca în continuare, dacă eşti primar PDL nu ai dreptul la o investiţie. Corect este ca investiţiile să fie atribuire după criterii clare şi de necontestat. N-am avut nicio contestaţie pe 300 de săli.
Dar de contractul de la Clinceni, câştigat în final de soţia primarului Cristian Poteraş ce părere aveţi? Eu nu pot s-o acuz pe Elena de lucrul acesta. N-am mai fost eu ministru, a fost ea. De unde să ştie ea cine e acţionar la firma care câştigă licitaţia cu 10-11 ofertanţi pe SEAP? Dar, din câte am înţeles, Cristi s-a retras.
După 20 de ani în politică mai credeţi în coincidenţe? Nu cred în coincidenţe. Fără nicio discuţie că nu cred în coincidenţe. Dar, pe de altă parte, cred în corectitudinea celor care fac parte din comisia de licitaţii. Nu cred că-şi riscă aşa uşor pielea.
„Numai hoţilor le e frică de hoţi”
În legătură cu reabilitarea blocurilor, veţi aviza în guvern proiectul Ministerului Dezvoltării în baza căruia ar urma să fie tăiate fondurile statul urmând să garanteze credite pentru cei ce-şi permit să le contracteze? Nu am văzut proiectul, dar nu pot să nu fac următoarea comparaţie. Atunci când varianta de finanţare era o treime cetăţean, o treime primărie, o treime statul, în opt ani nu s-a făcut aproape nimic. În momentul în care statul a anunţat că dă 50% - şi statul îşi recuperează imediat banii, pentru că tot statul dă 45% ca subvenţii – iar omul este fericit că plăteşte 400.000, nu 4.000.000 de lei cevhi la întreţinere. Un astfel de lucru trebuie foarte bine analizat, pentru că, în general nu e bine să schimbi ce merge bine, trebuie să schimbi ce merge rău. E şi o teorie în fotbal: echipa care câştigă nu se schimbă. În sfârşit, fiecare apreciază după modul în care crede.
Care este explicaţia pentru care guvernul vrea să ridice plafonul la achiziţiile publice? Suntem singura ţară din Europa care avem plafon de 15.000 de eruo Toate au de 50.000.
Nu va fi o tentaţie în plus? Numai hoţilor le e frică de hoţi. Dacă mergem tot aşa pe teoria drobului de sare...
Doamna Udrea spune că a auzit de cazuri în care s-au cerut bani în numele său, „10% la factură ca să se plătească”. Ca membru în CSAT, ştiţi de astfel de practici? Eu de cazuri de „dă-mi 10% n-am auzit”. Dacă doamna Udrea a auzit din nou o rog să meargă la DNA. Că dacă cumva nu-i spune e o problemă mare. În schimb, sunt astfel de situaţii. Vă dau exemplul actualului nostru ambasador la Berlin. Cazuri în care cineva pe telefon se dădea altcineva, chiar ambasador, şi cerea bani împrumut. Sunt foarte multe astfel de situaţii şi nu-s de azi, de ieri. De când ştiu eu MAI astfel de situaţii sunt foarte dese.
Şi se face ceva? Sigur.
Continuare - Revocarea lui Geoană, amânată până la toamnă