Evenimentul Zilei > Politica > Bilanțul umflat al realizărilor primarului Robert Negoiță
Bilanțul umflat al realizărilor primarului Robert Negoiță

Bilanțul umflat al realizărilor primarului Robert Negoiță

Edilul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, și-a făcut bilanțul după doi ani de mandat. A uitat să spună despre promisiunile neonorate și de spațiile verzi betonate.

Edilul PSD a preluat funcția de primar al Sectorului 3 în iunie 2012. El susține că în doi ani a îmbunătățit viața locuitorilor și se laudă numai cu realizări. Numai că situația este alta: spații verzi mai puține, taxe  mai mari și nereguli descoperite de Curtea de Conturi sau de către procurorii DNA.
Mai mult, o mare parte din imaginile prezentate în bilanț sunt vechi și se laudă cu spații de joacă făcute de edilul de dinaintea lui, Liviu Negoiță. Cert este că, în campania electorală din 2012, edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a promis că nu va risipi banii publici şi că va fi un primar econom. EVZ a analizat bilanțul pe care și l-a făcut Negoiță și ce s-a întâmplat în sectorul 3 al Capitalei în ultimii doi ani: inflație de bănci, spații verzi betonate, concesionarea marilor parcuri, trasarea zonelor pentru comerț cu carioca și reabilitare termică blocată și sub lupa DNA.
Spații Verzi
Ce spune Negoiță:
Primăria Sectorului 3 a derulat constant programe care au avut ca scop dezvoltarea și conservarea spaţiilor verzi din această zonă. Astfel, în ultimii doi ani, suprafața spațiilor verzi a fost întreținută și extinsă.
Care este realitatea:
În ultimii doi ani s-au betonat spații verzi și în parcuri au apărut zeci de terase care umple parcul cu fumul de la mici. De exemplu, în părculețul Gheorghe Petrașcu s-a betonat spațiul verde, iar pe străzile din jurul parcului IOR iarba de pe marginea drumului a fost înlocuită cu dale de beton. „Pe strada Câmpia Libertății a pus anul trecut pe spațiul verde pietricele cu un lipici care mirosea urât. După, el nu a ținut și a fost scos, montându-se dale de beton”, au povestit, pentru EVZ, locuitorii din zonă. Ei s-au plâns că în parcul IOR, mai ales în weekend, nu te poți relaxa în jurul lacului. „Este plin de fum și au apărut zeci de terase”, au mai povestit cei care se plimbă în acel parc. Mai mult, în Sectorul 3 al capitalei este inflație de bănci.
Curățenie
Ce spune Negoiță:
Actuala conducere a Primăriei Sectorului 3 a plecat de la premisa că asigurarea curăţeniei nu trebuie să fie un obiectiv, ci o realitate vizibilă în fiecare zi atât în centrul, cât și la periferia sectorului.
Care este realitatea:
La începutul lunii februarie, conducerea administrativă din Primăria Sectorului 3 a participat la un chiolhan în toată regula. Două zile și două nopți, directorii de la sectorul 3 au chefuit la cel mai luxos hotel din Poiana Brașov. La o parte din petrecere a participat și directorul general Rosal, Bogdan Niculescu. Coincidență, în aceeași perioadă, „Evenimentul zilei” a dezvăluit faptul că, între 2012-2013, edilul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a plătit ilegal către Rosal mai multe milioane de euro pentru gunoi, măturat și deszăpezire, iar Curtea de Conturi a cerut să se recupereze banii achitați ilegal. Concret, în iarna 2012-2013, a crescut cu 57,74% prețul plătit firmei Rosal și, ca să nu se revolte oamenii, a făcut taxa la gunoi zero lei, iar banii au fost achitați din bugetul sectorului.
Anvelopare
Ce spune Negoiță:
În numai doi ani, Sectorul 3 a devenit una dintre primele unități urbane în ceea ce privește reabilitarea termică. Până în 2016, Sectorul 3 va fi structura urbană cu cele mai multe blocuri anvelopate termic din țară. În urmă cu numai doi ani, Sectorul 3 se afla  pe ultimul loc din București. Totul a fost posibil prin reorientarea priorităților primăriei.
Care este realitatea:
„Comisionul” şi „taxa de încredere” sunt cerute de afaceriştii cu relaţii în primăriile locale. Aceste detalii apar într-o anchetă DNA privind reabilitarea termică a blocurilor din Primăria Sectorului 3. Trimiterea în judecată a afaceristului George Navon (60 de ani) dezvăluie care sunt comisionele pe care „băieţii deştepţi” din primării le primesc din contractele de reabilitare. Navon, fost sindicalist din Portul Constanţa şi fost politician, a fost trimis în judecată pentru că a pretins de la administratorul unei firme 210.000 de euro, din care 200.000 de euro cu titlu de consultanţă de afaceri şi 10.000 de euro cu titlu de „taxă de încredere”. Banii erau pentru el şi pentru reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 3 Bucureşti, potrivit stenogramelor din dosarul DNA.

Servicii Sociale

Ce spune Negoiță:
DGASPC Sector 3 pune la dispoziție măsuri de asistență socială în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum și oricăror altor persoane aflate în nevoie. La ora actuală, Primăria Sectorului 3 elaborează o strategie proprie de asistență socială. Această strategie aplică politicile guvernamentale de asistență socială în vederea prevenirii și combaterii sărăciei și marginalizării sociale, în funcție de cererile și nevoile locuitorilor Sectorului 3.
Care este realitatea:
Aleșii locali ai sectorului 3 al Capitalei au aprobat, la cererea edilului Robert Negoiță, închiderea Complexului de servicii pentru copiii cu dizabilități „Crinul Alb”, pe motiv că se dau prea mulți bani pentru programele derulate pentru persoanele cu handicap. De cei 31 de adulți și 15 copii care beneficiează de serviciile centrului ar urma să se ocupe privații, susțin surse EVZ. Mai mult, edilul PSD al Sectorului 3 a investit sume uriașe în clădiri cărora le-a schimbat apoi destinația, după care le-a abandonat. Manevrele primarului au lăsat persoanele cu dizabilități grave pe drumuri.

În campania electorală din 2012, edilul Sectorului 3, Robert Negoiță, a promis că nu va risipi banii publici și că va fi un primar econom

În sectorul 3 al Capitalei este inflație de bănci și coșuri de gunoi

 Starea Centrului
„Magnolia” pentru copii:
s-au făcut investiții haotice
de peste un milion de lei