Big Brother medical cu 19 milioane de „concurenţi“
- Adam Popescu
- 19 decembrie 2007, 02:00
Toţi românii asiguraţi în sistemul public vor fi urmăriţi de anul viitor cu ajutorul computerelor.
Românii care au asigurări de sănătate vor avea de la începutul anului viitor tot istoricul medical în format electronic. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) renunţă oficial de la 1 ianuarie 2008 la înregistrările tradiţionale, pe hârtie, şi pune la dispoziţia medicilor, a farmaciilor şi a spitalelor un sistem informatic unic integral, asemănător internetului. Astfel, medicii de familie vor înregistra în acest sistem reţetele, pe măsură ce le eliberează, iar famaciştii vor da explicaţii în timp real cu privire la fiecare medicament compensat eliberat din farmacie. Deşi conducerea CNAS apreciază că toţi furnizorii de servicii vor face raportări în timp real, probleme există. În zona rurală în special, dar şi în oraşe, mulţi medici nu au calculatoare de pe care să poată face raportări în timp util. Acces numai pe bază de cod În sistemul informatic lansat de CNAS se vor regăsi datele personale şi informaţiile medicale a aproximativ 19 milioane de români asiguraţi. „Pentru a-şi înregistra activitatea (eliberări de reţete, consultaţii medicale etc.), fiecare dintre cei peste 17.000 de furnizori de servicii medicale (farmacii, medici de familie, spitale etc.) se va putea conecta la această reţea pe baza unui cod unic“, a explicat ieri preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
„Un furnizor, însă, va putea vedea doar datele care îl privesc pe el. În cazul unui doctor de familie - informaţiile referitoare la pacienţii lui“, a adăugat Constantin Baciu, implicat în implementarea sistemului. Economii de până la 30% Noul sistem informatic va permite CNAS-ului să controleze mai uşor eventualele fraude. „Acum aflăm cam după o lună jumătate dacă o persoană este asigurată la două case sau dacă un angajat nu dă banii mai departe, către bugetul asigurărilor de stat, deşi ia bani de la angajat. Cu acest sistem, vom afla în timp real“, a mai explicat Vasile Ciurchea. Astfel, conducerea CNAS apreciază că, anual, se vor putea economisi între 20% şi 30% din buget. În plus, odată cu informatizarea sistemului, conducerea CNAS va începe să deconteze serviciile medicale după ce primeşte tot raportul de activitate de la medici sau farmacişti şi nu înainte, cum se făcea până acum.
Drept urmare, va fi mult mai uşor de verificat, de exemplu, dacă medicii de familie eliberează reţete pentru asiguraţi decedaţi sau dacă există români asiguraţi la mai multe case.
Deşi anunţată pentru 1 ianuarie 2008, informatizarea sistemului asigu− rărilor de sănătate se va face în etape. Chiar dacă reţeaua este pusă în funcţiune din prima zi a anului, nu toţi furnizorii vor avea acces la ea. „Medicilor li se va da contul de acces doar după ce vor semna contractul pe anul viitor cu CNAS, ceea ce înseamnă către sfârşitul lui ianuarie“, a mai spus Ciuchea.