Evenimentul Zilei > Actualitate > BICHIR: Cum a vrut Basescu sa ma dea afara
BICHIR: Cum a vrut Basescu sa ma dea afara

BICHIR: Cum a vrut Basescu sa ma dea afara

Florian Bichir crede ca spre deosebire de ceilalti presedinti, Traian Basescu stie ce este acela sentiment national.

Eu nu-l vad pe Traian Basescu precum un zeu si nu l-am vazut niciodata asa. Este, la urma urmei, un om cu defectele si calitatile lui. Cred  insa ca, dupa sistemul ticalosit promovat de Adrian Nastase, un presedinte precum Basescu – vulcanic, spontan si pus pe fapte mari –  este mai mult decat  o necesitate.

Eu am o  mare simpatie fata de Basescu, desi era cat pe ce s-o incurc din cauza lui. In campania pentru Primaria Capitalei din 2000 am facut un articol-incognito despre lipitorii de afise. Practic, doua saptamani m-am prezentat la toate partidele voluntar sa ajut in campanie.
La PNL mi-au dat cu flit, cu ApR-istii am ramas intr-un copac, ca mi-au furat niste tigani scara, la UFD-ul lui Vosganian i-am pregatit mitingul si era sa fiu numit sef la tineret, iar la Viorel Lis mi-am luat o teapa de zile mari ca nu m-a platit. Ei bine, la PD Sectorul 3 m-au refuzat elegant pe motiv ca lucreaza cu niste orfani. Un lucru total ilegal pentru ca, in loc sa stea noaptea in camin, astia lipeau afise cu ardeiul lui Basescu. Plus ca plata minorilor era ilegala. Evident ca Basescu habar n-avea de asta. Am trantit un articol „Orfani pentru partid”.

A doua zi, dis-de-dimineata, m-a trezit Cornel Nistorescu, director la acea vreme, trezit si el din somn de Basescu, si m-a acuzat ca am luat spaga de la Oprescu si ca vreau sa-l termin. Ziarist batran si cu experienta, Cornel Nistorescu l-a linistit pe Traian Basescu dupa ce acesta i-a cerut sa ma dea afara.

Eu l-am votat pe Traian Basescu, chit ca puteam avea resentimente fata de el. Actualul presedinte al statului merita stimat  chiar si numai pentru ca are grija de romanii din jurul tarii. A fost in Serbia si a dat cu pumnul in masa pentru drepturile romanilor persecutati acolo. A fost la Chisinau si le-a insuflat credinta basarabenilor. Ba chiar l-a invitat pe Voronin sa se uneasca cu patria-mama. A facut Ion Iliescu asta? Nu, Ion Iliescu a semnat tratatul cu URSS, iar cand auzea cuvantul Moscova lua pozitie de drepti si-n somn.

Emil Constantinescu, ridicolul lider regional, ni i-a pus pe sarbi in cap, a reusit rusinoasa performanta de a semna Tratatul cu Ucraina si a inventat termenul de „sacrificiu istoric”. De parca Romania intreaga era mosia lui si dispunea de ea. Bine ca l-au invins securistii, ca cine stie ce sacrificii mai era in stare sa faca…

Fata de Ion Iliescu si Emil Constantinescu, Traian Basescu stie ce este acela sentiment national. Stie ce reprezinta drapelul Romaniei, pentru ca nu degeaba l-a plimbat cu nava sa pe toate oceanele. Si cred ca este impresionat  atunci cand i se canta imnul.

Chiar si  numai pentru acest lucru  si  tot merita o stima profunda. Pot sa-l faca zeci de mii de ani betiv sau sa faca glume pe seama lui Elena Udrea. O avea toate pacatele din lume, dar macar simte romaneste. Iar pentru mine acest lucru inseamna foarte mult.