Florian Bichir: "In sfarsit exista o asociatie a jurnalistilor. Spun in sfarsit pentru ca vreme de 18 ani nu a existat o asociatie profesionala reprezentativa, desi incercari au mai fost, toate insa soldandu-se cu esecuri."
Nu rasunatoare, dar esecuri, proiectele murind incet, dar sigur. Mai multa lume, chiar si colegi de-ai mei au intrebat la ce este nevoie de o astfel de asociatie. Simplu, pentru ca niste reguli clare trebuie sa existe. S-au facut prea multe abuzuri in numele jurnalismului, s-au incalcat multe reguli, chiar de bun-simt.
Au existat asa-zisi jurnalisti care erau infractori de ultima speta. Unul dintre ei a fost arestat in direct in timp ce aparea la televizor si imbracase haina de justitiar. Altii au ajuns simple marionete, instrumente de santaj... Oare nu e nevoie de adoptarea unui Cod Deontologic al Ziaristului? Hai sa dam un exemplu, chiar de saptamana aceasta.
Presa a publicat ample stenograme din convorbirile telefonice purtate de teroristul numarul unu al tarii, Omar Hayssam, si procurorul care l-a anchetat, Ciprian Nastasiu, unde apare un misterios personaj denumit „Profesorul”. In cautare de senzational sau poate cu tinta bine precizata, un ziar a publicat informatia-bomba: „Profesorul” este Ioan Talpes! Din punctul meu de vedere, poate sa fie si regina Marii Britanii.
Dar cine este fostul ofiter de informatii care a facut „dezvaluirea senzationala”? Exceptionalul as care a „decriptat” stenogramele? Dupa cum a dezvaluit si Rompres, Florin Georgescu a fost angajat in perioada noiembrie 1993-aprilie 1995 in cadrul SPP si trecut in rezerva pentru fapte incompatibile cu calitatea de militar.
Mai mult, fostul subofiter SPP (deci nu ofiter) a fost dat in urmarire generala in perioada 18 februarie-14 martie 2002, fiind acuzat de inselaciune, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals. Omul se prezenta la diversi oameni de afaceri drept ofiter SRI, SIE, procuror - ma rog, ce era cazul - si ii tapa de bani. Mai exact ii escroca, asa ca pe 26 august 2004 „asul serviciilor secrete” Florin Georgescu a fost condamnat la un an si jumatate inchisoare. Iar pe 20 octombrie 2006 a fost prins in flagrant, fiind retinut pentru 60 de zile. Iata specialistul de exceptie.
Partea grava este ca ziaristii stiau aceste „amanunte”, dar, pentru a-si atinge scopul, nimic nu a mai contat. Nu a fost distorsionata intentionat informatia? O fi Talpes un om plin de pacate, dar asa ceva nu se face! Oricand poti, cu ajutorul unui escroc sau al unuia mai sarac cu duhul, sa acuzi pe oricine de orice fantasmagorie. Oare nu conteaza daca sursa este veridica?
Iata un exemplu ca odata si odata mass-media, dar si jurnalistii trebuie sa se maturizeze si sa respecte niste reguli. Reguli proprii ale breslei. Pentru ca, de cele mai multe ori, unul sau doi asa-zisi ziaristi, incalcand toate normele, chiar si cele ale bunului-simt, fac un rau enorm intregii prese.