BICHIR: Bunul-simt al taximetristilor

BICHIR: Bunul-simt al taximetristilor

"Asta e ultima cursa. N-am facut de dimineata decat 200.000 de lei. Nu merge. Ma duc acasa", este unul dintre sabloanele cu care te abordeaza taximetristul bucurestean dupa primii douazeci de metri.

Asta, mai pe ocolite, inseamna "fii si matale generos,  lasa o spaga, acolo, ca mi-e o foame de nu  mai vad nici semaforul!".

Taximetria este o meserie grea. Duci acasa toti ciudatii, trebuie sa cunosti strazile, auzi toate prostiile... Cu toate astea - si cu scuzele de rigoare pentru cei care isi fac bine meseria - exista soferi care sfideaza orice urma de bun-simt.

Fumeaza fara sa te intrebe daca ii permiti, te intreaba unde vrei sa ajungi inainte de a te urca in masina, pentru ca asa vrea muschii lui sa mearga numai intr-o anumita zona.

Ne puteți urmări și pe Google News

La unii pute ingrozitor in masina, dar nu-ti da voie sa deschizi geamul pentru ca raceste. Si n-ar opri manelele nici in ruptul capului, chiar daca vorbesti la mobil. Asa e el, meloman.

Trebuie sa-i respecti tabieturile, pentru ca e stapan la el in masina. De multe  ori chiar ai senzatia ca omul nu presteaza o meserie, dimpotriva, ca-ti face un hatar pentru ca te duce, ii ramai dator pentru aceasta favoare exceptionala. Te simti si jenat.

Cine a zis ca taximetristii sunt fini psihologi s-a inselat. In proportie de 80a, discutiile sunt aceleasi. O vaicareala permanenta: "Nu iese planul, nu mai e bani". Iar daca o dai pe politica sa te fereasca Dumnezeu ca risti sa pleci si batut. Un taximetrist nu trebuie contrazis niciodata, pentru ca el le stie pe toate, el reprezinta vocea strazii. In plus, are la dispozitie si argumentul suprem: "Lasa dom’le ca stiu eu".

Sunt specialist in taximetristi. Am dat de pusti nervosi, care se credeau la Formula 1, iar pe statie vorbeau permanent numai de "combinatii, fratioare".

Am mers cu pensionari si aveam impresia ca oricand poate sa faca vreo criza de inima si ma curata nevinovat. Am apelat la masini galbene conduse de proaspeti someri, care m-au rugat sincer sa-i ghidez ca sa ajunga la destinatie. Orice puteti gasi intr-un taxi. Dar nu cautati bunul-simt. Acesta ori nu exista, ori e ocupat, pentru ca vorbeste pe statie...