Deşi recunoaşte că are probleme cu licitaţia pentru al doilea tronson, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, crede că Sibiul va avea centură în 2010.
În septembrie 2007 trebuia dată în folosinţă centura Sibiului. La doi ani de la acest termen, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, îşi asumă un nou termen de finalizare, mijlocul anului 2010.
După eliminarea firmei italiene Todini, care a început lucrarea centurii ce urmează să ocolească Sibiul, lucrarea a fost încredinţată unui consorţiu de firme format din Geiger şi Max Bogl. Lucrările au demarat în această nouă formulă, însă într-un ritm care face respectarea termenului puţin probabilă.
Licitaţie pentru şoseaua de centură
stăzi, a avut loc licitaţia pentru cel de-al doilea tronson al centurii, cu o lungime de 6 kilometri, compus din două segmente, de 2,4 kilometri în regim de autostradă, respectiv de 3,6 kilometri care, de fapt, este un drum judeţean care va fi modernizat şi asimilat de şoseaua de centură.
Lucrarea a fost estimată, de specialiştii Ministerului Transporturilor, la aproximativ 18 milioane de euro. Cel mai mic preţ oferit în urma licitaţiei este de 9 milioane de euro.
„Nu sunt încântat de oferte. Un preţ de 9 milioane de euro e o nenorocire. Cu 9 milioane nu pot face nimic, eventual doar să cumpere materialele necesare. Genul acesta de contracte licitate vin din partea unor firme care iau avansul pe lucrare şi apoi revin şi cer tot mai mulţi bani. Geiger şi Max Bogl au preţ mai mare, iar ei sunt deja pe centură cu utilaje şi oameni. În trecut ne-am păcălit destul cu preţuri mici. Le voi impune semnarea unui contract cu verificări ale lucrării la fiecare 3 luni. Dacă au o întârziere, au termen 15 zile să recupereze. Dacă nu vor recupera, contractul se reziliază unilateral automat. Iar bani, nu vor primi un leu mai mult decât ce au licitat”, spune ministrul Radu Berceanu.
Membri ai Guvernului, în vizită la Sibiu
Premierul Emil Boc, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, ministrul economiei, Adriean Videanu şi şefi ai filialei locale PD-L au vizitat centura Sibiului în această după-amiază.
„Avem resursele financiare pentru a ne ţine de cuvânt şi a termina aceast obiectiv. În urma vizitei pe centură am decis să avem o colaborare mai intensă cu structurile subordonate ministerului Economiei pentru a nu întâmpina probleme în mutarea reţelelor de utilităţi aflate pe traseul centurii”, spune premierul Emil Boc.
Centura Sibiului va fi integrată în coridorul 4 pan-european.