Beraru, piratul din Caraibe

Beraru, piratul din Caraibe

Proprietatile din Romania ale fugarului Sorin Beraru sunt preluate de grupul care ii are printre manageri pe asociatul "Finkelsteinilor" lui Tariceanu.

Sorin Beraru scapa de imperiul sau imobiliar din Romania. Urmarit international, semnalat pe doua continente, protagonistul uriaselor scandaluri de coruptie de la inceputul mandatului PSD si-a vandut o parte din proprietati. Dobandite dubios de la statul roman, terenurile au ajuns in portofoliul unei companii off-shore.

In urma unei investigatii derulate la Amsterdam, in Antilele Olandeze si in Romania, EVZ a aflat ca in spatele „off-shore”-ului se afla gigantul Kardan, un grup israelian de investitii cu interese in imobiliarele, infrastructura si serviciile financiare din Romania.

Placa turnanta Dupa cum a relatat EVZ, Kardan ii are printre directori pe generalul Amnon Lipkin-Shahak, fost sef al Armatei israeliene. Din acelasi Kardan face parte compania israeliana de infrastructura Tahal (condusa de Lipkin-Shahak), si ea beneficiara a banului public atribuit cu sau fara licitatie de guvernele Ciorbea, Nastase si Tariceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Generalul Lipkin-Shahak este si seful RSLB, companie fondatoare a First One Communication. In jurul acestei ultime firme, prezidate de Dan Andronic, s-a creat grupul de consultanti israelieni, americani si romani care lucreaza la imaginea „noului” Calin Popescu-Tariceanu si a PNL.

Guvernul: „Nu e nicio relatie” Intr-un drept la replica la articolul „Bani publici spre Finkelsteini” publicat vineri, Guvernul Romaniei sustine ca, din informatiile de care dispune, nu exista „niciun fel de relatie” intre activitatea firmei de consultanta politica RSLB si activitatile companiei de infrastructura Tahal.

PROTEJAT DE TEL AVIV Avere din afaceri dubioase cu statul Fugarul Sorin Beraru Shmuel (57 de ani) este un personaj care a beneficiat de cea mai inalta protectie, atat in Romania, cat si in Israel. La sfarsitul anilor '90, a capusat sistemul de sanatate din Romania, firmele lui primind contracte cu peste 500 de spitale.

Are de ispasit sapte ani de inchisoare, pentru tentativa de a mitui un procuror cu 1,5 milioane dolari. Beraru voia sa scape de dosarul „CI-CO”, in care era judecat pentru frauda, in complicitate cu mai multi functionari de stat. CI-CO, fosta intreprindere de stat producatoare de bauturi racoritoare, a fost preluata de el de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS) pentru ca detinea proprietati imobiliare valoroase.

Firma a fost prejudiciata cu 900.000 de dolari. Suspectat si ca ar fi folosit un pasaport fals, a scapat de justitie fugind in Israel. A produs rumoare in anul 2001, cand, desi urmarit international pentru spalare de bani si subminarea economiei, a aparut, impreuna cu traficantul de arme Shimon Naor, la un seminar de afaceri la Tel Aviv, la doar cativa metri de premierul Adrian Nastase.

Apoi a fost vazut in Africa de Sud, unde are domiciliul sotia lui, Ingrid Morand. In mediiile militare se stie despre el nu numai ca ar fi inalt ofiter al Armatei israeliene, ci si ca ar fi coordonat dispozitivul de securitate al programului nuclear initiat de regimul de apartheid din statul african.

Filat in anul 2005 de „Scorpions”, fortele speciale sud-africane, fugarul a scapat neatins, chiar daca Ministerul roman al Justitiei a trimis mai multe cereri de extradare. „Nu l-au mai gasit. Probabil nu mai e in Africa de Sud”, ne-au declarat surse oficiale romanesti. Are tripla cetatenie: romana, israeliana si sud-africana.

Cazul „Beraru” a tinut, mult timp, dar in van, prima pagina a ziarelor. Ca intr-un film politist, au aparut si iesit din scena martori ai spagilor date de afacerist, oficiali acuzati ca s-au infruptat, oameni ai legii corupti sau incoruptibili si autoritati neputincioase. In tot acest timp, Beraru a privit tot circul de la distanta, uneori cu gura pana la urechi, ca intr-una dintre rarele sale fotografii...

TRANZACTIE CU SOV

Tunuri in asigurari Una dintre diviziile grupului israelian  Kardan, TBIH Financial Services Group, a controlat pana in 2005 actiunile societatii Omniasig. Astfel, israelienii au castigat milioane de euro din contractele pe care compania de asigurari le-a incheiat cu institutii si firme ale statului roman.

Printre acestea sunt Transelectrica, Tarom, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Economiei, Romatsa, Romavia, Aeroportul din Otopeni, Armata Romana, Loteria Romana, Autoritatea Aeronautica Romana, RATB Bucuresti etc. TBIH a pus mana pe Omniasig in 1999, cand a cumparat participatiile pe care defuncta Bancorex le avea la societatea de asigurari.

In a doua etapa, TBIH a achizitionat un alt pachet de 15% din Omniasig de la controversatul afacerist Sorin Ovidiu Vintu. Tranzactia a avut loc in 2002. In 2005, Vienna Insurance (fosta Wiener Staedtische) a preluat controlul Omniasig de la TBIH, detinut de Kardan.

Potrivit documentelor Consiliului Concurentei, caruia i s-a notificat concentrarea economica, TBIH Financial Services Group este inregistrata in Amsterdam, Prins Hendriklaan 18, la aceeasi adresa cu Heratico B.V.

AFACERI MARI

Contracte cu guvernul

Si compania Tahal, detinuta de Kardan si prezidata de Amnon Lipkin-Shahak, a primit contracte publice mari in Romania. Asa cum am relatat vineri, Tahal, impreuna cu o alta firma din Israel, Solel Boneh, a realizat o parte a sistemului de alimentare cu apa la sate.

Pentru contract au fost alocate pana acum 370 de milioane de dolari, dintre care 150 de milioane fara licitatie. „Joint-venture”-ul format din cele doua firme a subcontractat toate lucrarile unor firme romanesti.  In cazul Tahal, se adauga 50 de milioane de euro din proiecte ISPA.

CONEXIUNEA OLANDEZA

Urmaritul international si suveica off-shore

Insula Curacao, Antilele Olandeze. Cunoscuta ca paradis turistic, colonia din Caraibe a Regatului Tarilor de Jos este fruntasa si in materie de facilitati fiscale. Legislatia off-shore din Antile reduce masiv impozitul pentru veniturile firmelor locale. In plus, secretul asupra identitatii actionarilor este garantat prin lege. Efectul? Invazia de companii off-shore face ca peste 3.500 de miliarde de dolari sa tranziteze bancile din Antile si Olanda.

Zona zero a afacerilor internationale este bulevardul Emancipatie din Willemstad - capitala Antilelor situata in sudul Curacao. Printre palmieri si cladirile construite in stil arhitectural olandez, imobilul numit „New Haven Center” aminteste turistilor ca aici, la numarul 31, este cel mai mare cazino al insulei exotice.

Tot aici, la etajul superior, este inregistrat Heratico N.V., un off-shore care controleaza, indirect, in Romania, proprietati de zeci de milioane de euro. Este vorba despre activele unor foste intreprinderi de stat, spoliate de controversatul Sorin Beraru. Birourile in care a fost inregistrata Heratico N.V. apartin, de fapt, unui „trustee” (HB Management) -  societate specializata in administrarea firmelor off-shore.

Actionariatul casutei postale este tinut intr-un registru confidential. Insa, accesand surse din mediul de afaceri, EVZ a aflat ca Heratico a fost infiintat de Beraru, pe 6 decembrie 2000, fiind preluat, ulterior, de grupul israelian Kardan. Suveica se ramifica in Europa.

Amsterdam, Olanda. Confirmarea a venit chiar in cartierul general al Kardan. Intr-o zona rezidentiala, pe linistita strada Prins Hendriklaan, sunt cele doua sedii operative ale grupului. La cel de la numarul 18, printre numeroase companii subsidiare Kardan cu afaceri in Romania, este inregistrata firma Heratico B.V.

Aceasta este controlata 100a de off-shore-ul din Curacao caruia ii poarta si numele. Receptionera imobilului ne-a explicat ca acolo sunt numai firmele Kardan, iar administratorul Heratico B.V. este o societate de contabilitate care presteaza din greu pentru acelasi consortiu.

Relatia stransa intre firmele olandeze si cele din centrul off-shore-ului colonial este o practica des intalnita in mediul financiar al Tarii Lalelelor, asigurand transferul de profit intr-o zona neimpozabila. In acest caz, profitul este obtinut exclusiv in tara noastra: Heratico B.V. (Amsterdam) detine, la randul ei, participatii importante in firmele din Bucuresti legate de Beraru.

Bucuresti, Romania. Stomobi SA, fosta fabrica de stofe pentru mobila, este controlata de Heratico B.V. (Amsterdam). Situata in bd. Ghencea, Stomobi reprezinta o avere din punct de vedere imobiliar. Pe terenurile ei a aparut un mall de 12.000 mp (Home Design Mall) unde se vand produse si servicii pentru amenajarea casei si biroului.

Afacerea este patronata de suveica Heratico. La fel, si defuncta intreprindere Filatura Romaneasca de Bumbac - numita acum Santer System SA si devenita centrul comercial din strada Morarilor. Miza, tot imobiliara: inchirierea si subinchirierea spatiilor proprii. Cifra de afaceri in 2006: 56,2 miliarde de lei vechi.

Prin Stomobi, israelienii de la Kardan au pachete de actiuni si in alte mega-complexuri imobiliare ridicate pe ruinele unor unitati de stat, cum au fost Fabrica de Chibrituri (Bucuresti), Grupul Industrial Titan (Bucuresti), Diham (spatii comerciale in Bucuresti), Criortex (Filatura de bumbac din Oradea) etc. Toate acestea fac parte din „imperiul Beraru”.

Reteta urmaritului international era simpla. Prin tranzactii dubioase pe Bursa intre propriile firme ori prin false majorari de capital social, zeci de intreprinderi au fost cumparate pe doi lei de la FPS (actualul AVAS) si apoi inchise.

Dupa ce utilajele s-au vandut la fier vechi, spatiile golite au fost inchiriate. Acum, uriasul patrimoniu al fugarului Beraru este controlat printr-o increngatura de firme off-shore. O parte (suveica Heratico - Curacao-Amsterdam) s-a lipit, discret, de Kardan.