Belgianul cu steag romanesc in poarta

Belgianul cu steag romanesc in poarta

Unul dintre belgienii care aduceau in '90 ajutoare in Romania a scos o carte despre tara noastra si tine-n poarta tricolorul.

In 1989, imaginile socante de la Revolutia romana pe care le aratau televiziunile din Belgia l-au facut sa-si adune prietenii si sa gaseasca niste camioane pentru a traversa o buna bucata din Europa cu ajutoare. „Vin belgienii cu pachete”, este una dintre expresiile care au ramas in mintea romanilor din mai multe sate si datorita lui Andre Desmidt.

Belgianul, care este director al oficiului de turism din Knokke-Heist, statiune cocheta la Marea Nordului, spune ca de la prima vizita s-a imbolnavit de „„romanetism”, o boala agreabila care nu trebuie tratata”. Are multi prieteni romani, o carte despre tara noastra si un tricolor romanesc atarnat intr-un catarg din fata casei sale.

„M-am imbolnavitde „romanetism””

Despre viata lor, a belgienilor care-au venit in acele zile cu ajutoare, nu se stia si nici azi nu se stie mai nimic. Unul dintre acestia, profund marcat de vizitele din ‘90, a ramas atasat de Romania intr-o masura pe care nici el n-o banuia in momentul in care a hotarat sa ajute familiile dintr-un sat din Moldova.

„Am vazut imaginile de la televizor atunci si am organizat colecte pentru a incerca sa ajutam cumva. Asa ca, in februarie, plecam spre Romania cu camioanele cu haine si mancare - am umplut atunci 400 de cutii in convoiul umanitar. La Ruginoasa, langa Iasi. Am trecut Carpatii la -30 de grade C, dar simteam o caldura a oamenilor pe care nu o regasisem nicaieri. Eu zic mereu asa: cand intri in Romania devii bolnav, dar e o boala agreabila, nu trebuie sa mergi la medic sa te tratezi. E o forma de contaminare pozitiva, eu ii zic „romanetism””, spune Desmidt, care a continuat sa aduca ajutoare pana in 1998.

Intr-un album tine cateva poze din perioada in care conducea „convoiul umanitar”, si le povesteste, mandru, pe fiecare-n parte.

Trimite trandafiri la Ruginoasa Cum anii au trecut, si Desmidt este specialist in turism, a pus si un pariu foarte riscant. Sa faca din Ruginoasa, la un moment dat, un punct de atractie turistica pe harta Europei.

„Am ajutat oamenii de-acolo pana intr-un moment dat foarte aplicat: celebrele pachete cu haine, apoi renovarea dispensarului, a scolii etc. Insa am vazut ca aceasta localitate se afla pe o ruta turistica, de la Iasi spre manastirile din Moldova, si pe-acolo trec deocamdata 15.000 de turisti pe an. Si vad in Castelul lui Cuza din Ruginoasa un loc atractiv, unde turistii se pot opri ca sa cheltuiasca bani care apoi intra in bugetul local si localitatea s-ar dezvolta”, spune Desmidt, care a trimis 5.000 de trandafiri la Ruginoasa pentru infrumusetare si a inceput o campanie printre belgienii care ar dori sa investeasca acolo.

TRASEU

Vrea sa ajute Romania prin turism

Andre Desmidt are 58 de ani, este casatorit, are doi copii, si de peste 15 ani este responsabil cu turismul intr-una dintre cele mai de succes statiuni turistice din Belgia. Acum, spune acesta, a trecut in alta etapa prin care vrea sa ajute Romania, pentru ca actualitatea „convoaielor umanitare” a trecut.

„In localitatea mea toti erau saraci acum 100 de ani, tarani care cresteau animale si lucrau pamantul ca sa traiasca. Acum, aici vin 4 milioane de turisti intr-un an, care cheltuiesc 500.000.000 de euro facand din Knokke-Heist una dintre cele mai prospere localitati din Belgia. Asa trebuie sa se intample si cu Romania si nu este imposibil pentru ca potentialul turistic este foarte mare. Cu ochii mei de specialist in turism vad cel mai bine cum se poate dezvolta Romania din punct de vedere turistic. Si credeti-ma ca acum este perioada buna pentru a face asta”, spune Desmidt, uitandu-se pe fotografiile din cartea sa despre Romania, numita „Elegance et hospitalite”.

KNOKKE-HEIST

Turism pe fuga Knokke-Heist este printre cele mai prospere destinatii turistice din Belgia, cu un public aparte. Situata la granita Belgiei cu Olanda, cu plaja la Marea Nordului, statiunea si-a castigat statutul de cea mai cautata destinatie de weekend.

„Cei mai multi turisti vin aici la sfarsit de saptamana, majoritatea pentru a face cumparaturi. Filosofia noastra a fost sa-i atragem pe cei din orasele mari care nu au timp sa mearga in timpul saptamanii in magazine, asa ca am atras firmele mari sa-si deschida reprezentante aici, pe malul marii, ca oamenii sa-si faca si cumparaturile intr-un mod lejer si sa petreaca si weekendul la malul marii”, spune Desmidt, seful oficiului de turism din Knokke-Heist.

Astfel, localitatea cu doar 34.000 de locuitori - care acum 100 de ani isi castigau existenta din pescuit si agricultura - a ajuns sa aiba 1.500 de magazine, 200 de restaurante, 45 de hoteluri si 65 de galerii de arta.

Ne puteți urmări și pe Google News