O crima oribila a zguduit opinia publica din Belgia, tara unde o femeie in varsta de 41 de ani si-a ucis cu lovituri de cutit toti cei cinci copii, cu varste intre 3 si 14 ani. Genevieve Lhermitte a incercat apoi sa se sinucida cu acelasi cutit, insa ranile pe care si le-a provocat nu ii pun viata in pericol, relateaza presa belgiana citand surse spitalicesti.

Stirea a avut un impact deosebit de puternic in randul belgienilor, care au ramas foarte sensibili la orice are legatura cu violentele impotriva copiilor dupa enormul scandal din anii 1990, al crimelor comise de pedofilul Marc Dutroux.

Ceea ce este si mai socant este ca nimeni nu intelege deocamdata motivele ce au impins-o la asemenea fapta. Locuitorii orasului Nivelles, unde s-a produs drama, spun ca familia era foarte bine integrata in comunitate, iar copiii extrem de politicosi.

Rezistenta zadarnica

Potrivit primelor investigatii, Genevieve Lhermitte si-a premeditat fapta, expunandu-si planul intr-o scrisoare, pe care a lasat-o dimineata in cutia postala a unei prietene. Aceasta nu a gasit biletul decat spre seara, cand copiii erau deja morti. Femeia a asteptat intoarcerea copiilor de la scoala si le-a taiat gatul pe rand, candva dupa ora 15.00. Jasmine (14 ani), Nora (12 ani), Myriam (10 ani), Mina (8 ani) si unicul baiat al familiei, Mehdi, in varsta de 3 ani, au fost gasiti lungiti pe paturile lor.

Dupa cat se pare, cea mare, Jasmine, a incercat sa se apere de loviturile mamei ucigase, dar nu i-a facut fata. Genevieve Lhermitte a sunat apoi la numarul de urgenta, anuntand ca si-a ucis copiii si se omoara si ea. Echipajul sosit la fata locului a gasit pe usa un biletel, pe care mama scrisese „Chemati politia. Este o urgenta”.

Tatal copiilor, Bouchaib Mokadem, originar din Maroc, nu se afla in tara in momentul producerii dramei. El a fost asteptat de politie pe aeroportul din Bruxelles si a fost imediat dat in grija unor psihologi, care sa-l ajute sa faca fata acestui soc. Potrivit cotidianului „Le Soir”, si agentii sositi primii la fata locului vor primi asistenta specializata, imaginea copiilor ucisi si asezati unul langa altul fiind foarte greu de suportat chiar si pentru politistii cu experienta.

Gura lumii da vina pe barbat

„Imi amintesc ca erau niste copii foarte politicosi, foarte bine imbracati”, a declarat primarul din Nivelles, Pierre Huart. „Erau niste oameni apreciati, e suficient sa te uiti cati oameni s-au strans aici”, a adaugat el.

Numerosii vecini care au urmarit in tacere cum politia evacua cadavrele au avut numai cuvinte de lauda despre Genevieve. Era, spuneau ei, o mama foarte grijulie, care-si conducea copiii la scoala, desi era aproape de casa, ii ducea la piscina, mergeau la cumparaturi. Tot timpul era surazatoare si bine dispusa. Cei mai multi dintre vecini au spus ca era o familie impecabila, insa, asa cum se intampla de obicei, s-au gasit si cativa care sa sugereze ca sotul ar putea fi de vina.

Barbatul era agent de vanzari in domeniul produselor farmaceutice si calatorea des in strainatate, lasandu-si sotia singura cu cei cinci copii. Politia nu a facut deocamdata public continutul scrisorii trimise prietenei, in care, se pare, mama explica de ce si-a ucis copiii.