Cele mai fierbinti zile din prezent ar putea deveni cele mai racoroase, in perspectiva sfarsitului de secol XXI, in cazul in care actualul nivel de emisii de CO2 va ramane constant, avertizeaza autorii documentului.

Candva rarele valuri de canicula, precum cel din 2003, care a provocat moartea a 15.000 de persoane numai in Franta, vor deveni mai intense si mai dese, pe masura ce numarul zilelor periculos de fierbinti din regiune creste cu 200 pana la 500 la suta.

Aceasta inseamna cu pana la 49 mai multe zile insuportabile la Paris, 48 de arsite suplimentare la Atena (Grecia) si Valencia (Spania) si inca 55 de zile toride la Tel Aviv.

Cel putin 40 de zile insuportabile pe an

Studiul ofera o prima perspectiva asupra felului in care vor fi afectate marile orase din regiunea mediteraneeana, in conditiile in care temperatura globala ar creste la valorile medii prognozate (aproximativ 3 grade Celsius pana in 2100), despre care unii climatologi spun ca sunt subestimate.

Potrivit studiului, zonele umede de coasta vor fi mai puternic afectate decat cele continentale, in timp ce regiunile inalte, precum Alpii, vor suferi cel mai putin.

Numarul zilelor in care indicele de confort termic va atinge niveluri periculoase va creste in medie cu 40 pe an, de-a lungul coastelor Portugaliei, Spaniei, cele din sudul Italiei si in cea mai mare parte a tarmurilor sudice si estice ale Marii Mediterane.

In interiorul Spaniei si in sudul Frantei numarul zilelor periculoase va fi mai mare cu inca 20-30, in timp ce restul Europei se va confrunta cu numai 10-15 zile caniculare extreme, suplimentar fata de media curenta.

„Acestea sunt valori medii”, a explicat Pal, care este profesor la Universitatea Loyola Marymount, din California. „Intr-un an extrem, am putea avea si doua luni”, a adaugat el.

Studiul mai arata ca temperaturile din regiunea bazinului mediteraneean vor continua sa creasca pana la valori la care vor fi distructive pentru sanatatea umana, pentru agricultura si pentru stabilitatea economica.

Grecia este deja in prag sa dea in clocot in aceste zile, situatia determinand autoritatile elene sa puna in stare de alerta toate spitalele tarii. Prognozele avertizeaza ca temperaturile ar putea atinge si chiar depasi 43 de grade Celsius la finele acestei saptamani.