Potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Paris, prima bază militară franceză din Golful Persic va fi situată în strâmtoarea Hormuz, vizavi de coasta iraniană – o precizare cu o însemnată încărcătură politică, dat fiind faptul că, strict geografic, litoralul din dreptul strâmtorii apar- ţine Sultanului Oman.

Amplasarea obiectivului militar, care împreună cu baza permanentă din Djibouti va întări prezenţa militară franceză în regiune, a fost stabilită în cadrul unui acord mai larg, prin care Parisul va oferi EAU tehnologie nucleară civilă.

În termenii acordului, Areva, primul producător mondial de reactoare nucleare civile, alături de companiile Total şi Suez vor construi în EAU două reactoare destinate generării de energie electrică şi desalinizării apei marine.

În marja turneului diplomatic efectuat în Arabia Saudită, Qatar şi EAU, preşedintele francez le-a propus, de altfel, liderilor celor trei state o cooperare cvadripartită pentru un program nuclear paşnic, cooperare ce ar putea aduce Franţei acorduri comerciale în valoare de până la 40 de miliarde de euro.

Preşedintele francez, care a declarat în repetate rânduri că statele musulmane au dreptul la tehnologie nucleară, a încheiat deja acorduri nucleare civile cu Algeria şi Libia. Dincolo de avantajele economice imediate, politica franceză în domeniu vizează contracararea criticilor Teheranului care, în cursul confruntării cu SUA pe tema programului nuclear iranian, a acuzat Occidentul că ar impune un monopol asupra tehnologiilor nucleare civile.