Bătaie pe stadion, bătaie în stradă

Bătaie pe stadion, bătaie în stradă

Jandarmii i-au despărţit cu greu pe suporterii care „s-au aprins“ pe bază de alcool tare şi meci slab.

Jandarmii bucureşteni au intervenit, aseară, la terasa special amenajată pentru suporterii naţionalei din Piaţa Constituţiei, unde a izbucnit un conflict în care au fost implicate între 10 şi 15 persoane.

Purtătorul de cuvânt al jandarmeriei a precizat că forţele de ordine au reuşit să-i despartă pe fanii care voiau să se bată după ce au consumat excesiv alcool. Câteva mese ale terasei au fost răsturnate în timpul conflictului, iar unei persoane i s-a făcut rău şi a fost chemată o ambulanţă, care a venit după aproximativ 20 de minute.

La bustul gol

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu mult înainte de începerea meciului, Piaţa Constituţiei duduia de uralele suporterilor strânşi în faţa ecranelor. Cu destule beri deja băute şi cu grămezi de seminţe în jurul lor, susţinătorii erau pregătiţi de un meci de zile mari. Micii, berea şi seminţele sunt date uitării la primele acorduri ale Imnului României, când toţi se ridică şi încep să urle ce versuri îşi mai aduc aminte. Fluierul de început al arbitrului stârneşte râcnete de entuziasm care sperie şi pescă ruşii care roiesc deasupra Palatului Parlamentului.

La doar câteva minute de la prima pasă, aşteptările publicului se ghicesc în reacţiile suporterilor: cei mai mulţi sunt optimişti, dar nu lipsesc nici scepticii. Un grup de liceeni îşi dau frâu liber hormonilor şi rămân la bustul gol.

„Dacă sunteţi români ca noi, dezbrăcaţi-vă şi voi! Hai România! Olanda, ne vedem în finală! Sunteţi buni, dar nu ne faceţi!“, scandează un suporter a cărui încredere în echipa României rămâne neclintită în ciuda rateurilor tricolorilor.

„Nici la blat nu dăm gol“

„Băăăă! Nu jucaţi rugby! E fotbal ăsta! Dă cu piciorul în ea! Parcă aţi fi în curtea şcolii!“, răcnea un suporter îngrijorat de ocaziile din ce în ce mai dese ale olandezilor.

„Staţi liniştiţi, noi nici la un meci blat nu suntem în stare să dăm gol!“, spune un sceptic, suprins parcă de entuziasmul celor din jurul lui.

La golul lui Klaas-Jean Hunterlaar, scepticii par să câştige de partea lor tot mai mulţi adepţi.

„Olandezii par mai mulţi, nu vi se pare? Sau au mai multe picioare“, îşi explica dezastrul de pe teren un tânăr al cărui entuziasm din primele minute ale meciului pierea treptat.

„Suntem mândri de voi“

La al doilea gol al lui van Persie, fanii echipei naţionale se îndreaptă spăşiţi către ieşirile din piaţă. Nu se mai obosesc să huiduie. Când primeşte vestea victoriei Italiei împotriva Franţei, un tânăr ce poartă un tricou cu Chivu nu se arată supărat: „Asta e, nu contează. Suntem mandri de voi.“, „S-a dus pe apa sâmbetei şi calificarea asta“, îl completează de alături un prieten resemnat.

PIAŢA REVOLUŢIEI

„Sunt în alb, dar sunt ai noştri!“

Nu prea a fost loc în Piaţa Revoluţiei. Oamenii adunaţi între gardurile şi mesele de lângă Ateneu au credinţa că nici n-o să apuce să-şi numere paşii la ieşire, de-asta toată suma lucrurilor petrecute în secunda asta înseamnă nimica toată. E minutul 1, e galben mult, diluat cu speranţă. „Sunt în alb, dar sunt ai noştri!“, remarcă o fată din spate, pentru urechile vreunei prietene mai neştiutoare. Minutele de acum sunt, pentru mulţimea din piaţă în care neam pierdut cu totul, doar bucata de timp înainte de ieşirea în stradă pe care ne-au promis-o.

Berea circulă peste noi, câte un om face paşi uriaşi în marea încercare de a ajunge la loc. O să vină pauza şi suntem în sărbătoare, e clar totuşi că nu poate fi decât fericire la sfârşit. De asta a venit şi puştiul acela durduliu mânjit pe faţă, vlăjganul cu ceafa groasă de lângă el şi ochelarista de mai încolo sau bărbatul la costum. Pauza e tot pentru bere, niciun minut pentru calcule, reproşuri sau îndoieli. Nici nu e nevoie de minuni.

Cinci minute câştigate

Se intră din nou ăn teren şi se fluieră de a doua repriză, iar în Piaţa Revoluţiei se fluieră, se scandează şi se înjură cu măsură. Golul portocaliu nu înseamnă mare lucru, nu încremeneşte pe nimeni de aici. Poate că trebuia să cadă, ca să ne facă golurile ceau să vină şi mai frumoase. La fel, nici golul italienilor nu înseamnase mare lucru. Nu mai ştie nimeni de aici când peste toată lumea de aici s-a pus neputinţa. A fost sigur într-un minut care n-au fost pase sau centrări, într-o altă secundă trecută degeaba. E clar că acum s-a răsturnat totul: dintr-o parte vin încurajări ironice, spre care cei mai mulţi nici nu se sinchisesc să intoarcă privirea.

Al doilea gol al olandezilor aduce însă o minune: grupuri de la mesele din spate încep să agite steaguri, să urle „Hai România“ şi nu sunt ridicoli. Pentru ei şi pentru cei care i-au ascultat fără să le fie jenă că sunt aici în clipa asta, un 0-2 cu Olanda face cât victoria care ne-a dus ăn sferturi, apoi în jumătăţi şI ne-a făcut întregi. (Vlad Odobescu)

TITAN

Meciul din cartier şi culorile palide

În Titan, zona Nicolae Grigorescu, suporterii naţionalei s-au „înfierbântat “ încă din jurul orei 20:00. Cete galbene se îndreptau spre terasele din zona unde aveau rezervare pentru a vedea meciul în tovărăşia prietenilor şi a câtorva halbe de bere bună. La o terasă vizavi de parcul Titanii lumea se strânsese şi aştepta cu înfrigurare începutul meciului. Un proiector cu lampa aproape arsă, pus la dispoziţia microbistilor de patronul terasei, transforma portocaliul tricourilor olandezilor într-un maroniu spălăcit. Deşi cu câteva zeci de minute înainte de fluierul de start lumea era foarte optimistă, când imnul olandez a răsunat pe stadionul din capitala elveţiană inima vâsnicilor suporteri s-a mai înmuiat iar cei care înainte vociferau „Batem, batem fără probleme“, acum ar fi fost mândri dacă tricolorii făceau „chiar şi un egal“. Până la urmă „jucăm cu Olanda, care a făcut instrucţie cu Franţa şi Italia“, se încurajează mai mult pe sine un suporter mustăcios, deoarece comesenii săi tocmai strigau „hai Mutule“, când jucatorul român a apărut în cadru. Când comentatorul a anunţat 1-0 pentru Italia în meciul cu Franţa, românii parcă ar fi rămas orfani. Un val de tristeţe i-a cuprins pe toţi. Câtiva dintre ei şi-au vărsat năduful în stil mioritic, flegmând pe jos de ciudă. Fluierul de final al meciului a venit ca o condamnare. „Nu-i nimic, data viitoare nu mai pun atâta suflet“. (Adrian Popa)

IAŞI

Studenţii au făcut naveta între terase

Terasele din zona Copou s-au bucurat de ultima seară cu mesele pline de împătimiţi ai fotbalului. Încă de la lăsarea întunericului, în Copou s-au adunat grupuri de tineri pregătiţi să vadă meciul. Mulţi dintre aceştia nu au rezistat în faţa televizoarelor după ora 23.00, când olandezii au înscris primul gol. Temerarii au rămas până la final, dar alungând muşterii care nu doreau să vadă meciul de pe ecranele mari de plasmă cu valuri de înjurături. Înfrângerea i-a trimis şi pe studenţii din complexul „Titu Maiorescu“ al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ în camere, lăsând televizorul amplasat special pentru meci în holul căminelor să „vorbească“ singur. „Cât a fost?“, „Doi la zero!“. Astfel se salută doi tineri care au schimbat localul, de supărare. (Andreea Archip)

ULTIMELE ŞTIRI DE LA EURO 2008:

Naţionala Emo

La pământ!

„N-avem cu cine“ Încă o noapte magică pentru Italia

-------------------------------------------------------------- COMENTARIUL LIVE AL MECIULUI ROMÂNIA-OLANDA 0-2

COMENTARIUL LIVE AL MECIULUI FRANŢA-ITALIA 0-2 --------------------------------------------------------------- „Suporterii români nu şi-au mai vândut biletele!“

Modelul suedez ori Maica Rusia?

SPECTACOL: Fanii olandezi, cei mai inventivi de la Euro --------------------------------------------------------------- Slaven Bilici: „Putem bate pe oricine“

Nemţii cred că n-au şanse cu Portugalia Un mort şi 23 de arestaţi după meci --------------------------------------------------------------- OLEG PROTASOV: „Ar trebui să se facă iar URSS!“ ---------------------------------------------------------------- Promisiuni „electorale“ pentru fotbaliştii români Prinţul Sturdza jr: „L-am dus pe Lupescu la Blatter!“

Prietenii olandezi la nevoie se pot cunoaşte

Allah e mare!

Din finală a Campionatului Mondial, derby al codaşelor!