Băsescu: Vot uninominal într-un singur tur, soluția corectă pentru alegerile din 2012

Băsescu: Vot uninominal într-un singur tur, soluția corectă pentru alegerile din 2012

Un vot uninominal necompensat într-un singur tur la alegerile din 2012 ar fi o soluție corectă, care ar da posibilitatea formării unor guverne solide, nu dependente de tot felul de alianțe, a declarat președintele Traian Băsescu.

"Vă pot spune că în interiorul Coaliţiei am redeschis subiectul, pentru că eu când am organizat referendumul cu privire la votul uninominal, el s-a referit la vot uninominal curat, şi nu compensat. Categoric, susţin ideea votului uninominal necompensat, în două tururi sau într-un singur tur. Acum avem situaţii absolut aberante că oameni care au fost pe locul întâi nu au intrat, ci a intrat cel de pe locul doi sau trei, ca urmare a procesului de compensare. Da, cred că pentru 2012 ar trebui să venim pe votul uninominal necompensat, într-un tur sau în două tururi. Dacă s-a făcut pentru primari alegere într-un singur tur, de ce nu s-ar face şi pentru membrii Parlamentului alegere într-un singur tur?", a spus șeful statului.

Acesta a apreciat că sistemul electoral din România ar trebui ajustat, punctând faptul că în toate ţările dezvoltate acest sistem, ca şi Constituţia, nu este unul inflexibil.

"Faptul că pentru 2012 ar fi vot uninominal într-un singur tur ar fi o soluţie corectă, care ar da şi posibilitatea formării unor guverne solide, nu dependente de tot soiul de alianţe cu partide care când vor ceva, când altceva, când mai pun de un şantaj, când mai pun de o solicitare inacceptabilă sau aşa mai departe. România are nevoie de nişte guvernări solide, cu maximum două partide în coaliţie, cu care să poată să ducă procesele de transformare", a mai spus Băsescu. Propunerea preşedintelui a fost salutată de opoziţie, Victor Ponta amintind că USL a depus un proiect de lege privind alegerea parlamentarilor în acelaşi mod ca şi primarii. Regretă al doilea mandat

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru că unul dintre tinerii veniţi în tabăra de la Sulina a remarcat că actuala Constituţie nu-i permite preşedintelui un al treilea mandat, Traian Băsescu a spus, râzând: "Nu (..) Îmi pare rău că-l fac şi pe al doilea". CITIȚI ȘI:

  • Șeful statului vrea crearea Statelor Unite ale Europei
  • Traian Băsescu: Susţin proiectul Roşia Montană