Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu, tratat cu „Rapsodia“
Băsescu, tratat cu „Rapsodia“

Băsescu, tratat cu „Rapsodia“

Preşedintele Traian Băsescu a putut asculta marţi seara, la Stockholm, „Rapsodia română“, a lui George Enescu, interpretată de orchestra filarmonică a Radiodifuziunii suedeze „Berwaldhallen“.

Aflat în regatul scandinav, şeful statului a urmărit „pe viu“ orchestra la a cărei creare a luat parte, în anii ’60, şi regretatul dirijor Sergiu Celibidache. Unul dintre muzicienii filarmonicii a povestit că, împreună cu alţi doi colegi, a cântat sub bagheta marelui dirijor. La sfârşitul concertului, Băsescu l-a întrebat unde sunt ceilalţi doi, surprinzându-i cu următoarea remarcă, rostită într-o engleză aproximativă: „Nu e uşor să supravieţuieşti 30-40 de ani“.

Apoi preşedintele l-a „flatat“ pe directorul filarmonicii. „Vă pricepeţi să interpretaţi «Rapsodia română». Doar orchestra Radiodifuziunii din Bucureşti are o astfel de calitate“. Apoi şeful statului s-a întâlnit cu circa 200 de români pe care i-a asigurat că, în ciuda lucrurilor pe care le aud, „România este în regulă“. Agenda prezidenţială a inclus ieri şi forumul economic româno-suedez la care a participat şi regele Suediei. Ministrul de externe Adrian Cioroianu, contrar etichetei, a întârziat câteva minute bune.