Băsescu sperie PDL: „Aveţi 48 de ore: îl susţineţi pe Boc sau dau un nou guvern”

Băsescu sperie PDL: „Aveţi 48 de ore: îl susţineţi pe Boc sau dau un nou guvern”

Într-o întâlnire de două ore şi jumătate la Palatul Snagov, Traian Băsescu a pus în paranteză toate nemulţumirile parlamentarilor PDL care ameninţau că votează moţiunea de cenzură a Opoziţiei, le-a dat frisoane cu avertismentul că nu-i va mai ţine la putere şi, în final, le-a potolit setea de sânge scuturându-i pe Radu Berceanu şi Mihai Şeitan, cu promisiunea că va reveni după asumare să facă ordine şi în partid.

Rezultatul: aleşii PDL au ieşit de la întâlnirea cu Băsescu uniţi în jurul lui Boc şi fără chef să-l mai dea jos.

„Berceanu, esti? Tu ai minţit, nu eu”

Planul prezidenţial al înăbuşirii revoltei din PDL a fost lansat cu o sperietură. „Vreţi să guvernaţi sau vreţi să treceţi în Opoziţie? Vă dau 48 de ore să vă gândiţi. În cazul în care nu vreţi, să-l susţineţi pe primul-ministru, să-l anunţaţi ca să nu mai depună legile de asumare şi în 48 de ore voi da un nou guvern României!”, a ameninţat Băsescu, vorbind din picioare PDL, au declarat pentru EVZ surse care au participat la întâlnire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca să fie şi mai convingător, preşedintele a plusat: „Nu vreau să-mi daţi un răspuns acum, în schimb comunicaţi-i primului-ministru mâine dimineaţă ce aveţi de gând. Şi încă ceva: dacă nu sunteţi capabili să faceţi reformă, gândiţi-vă că în 2012 tot eu voi fi preşedinte. Nu voi putea da ţara pe mâna unui partid terfelit”. Concluzia: până şi Daniel Oajdea, vedeta pro-moţiune a micilor ecrane din ultimele zile şi-a luat angajamentul că va susţine guvernul, dar îşi va relua nemulţumirile după asumare.

Preşedintele a ţinut să regleze până şi modul cum va vota PDL, tentat să se abţină. „Nu faceţi trăsnaia să mergeţi la parlament şi să nu votaţi”, a mai spus el, cerând să se arate „că guvernul are susţinere”. Nu înainte de a-l plesni personal pe unul dintre miniştri. „Berceanu, eşti? Tu ai minţit în campanie, nu eu! Explică-le oamenilor!”, şi-a reglat Băsescu conturile cu ministrul transporturilor, car invoca recent „minciunile prin omisiune” din 2009.

Cât despre Opoziţie, care şi-a oferit public serviciile intrării la guvernare, Băsescu a retezat-o la fel de scurt: „Liberalii vorbesc ca să se afle în treabă. Pe Antonescu îl invit la guvernare dacă recunoaşte că în 2007 şi 2008 a luat măsuri care de fapt au creat criza economică în România. Şi nu vă închipuiţi că dacă ar veni PSD ar face ceva pentru ţară”.

„Dacă miniştrii nu angajau s-ar fi tăiat 15%, nu 25%”

Chiar şi securizat, guvernul a fost acuzat de Băsescu că şi-a „sabotat” propriul premier. „Primul-ministru făcea declaraţii şi mininiştri făceau angajari. Aşa a crescut fondul de salarii cu 9,4%. Dacă ei ar fi făcut reduceri şi nu angajări, acum reducerile ar fi fost doar de 15%  şi nu  de 25%”, a repoşat şeful statului, cerând spre satisfacţia parlamentarilor ca reducerile de 25% să se aplice şi în Apărare, Interne şi în servicii secrete.

„Până la asumare miniştrii să înceapă cu propriile ministere. Nici unul să nu aibă mai mult de doi secretari de stat. Să de desfiinţeze instituţiile ataşate de ministere care sunt pentru clientelă”, a cerut Băsescu.

Lui Mihai Şeitan i-a dat termen trei luni să-i ia la mână pe toţi pensionarii de invaliditate şi să explice „cum s-au găsit într-o singură zi, la Bacău, 137 de orbi care conduc maşini”.

„Doctorii care i-au pensionat să meragă la puşcărie”, ar fi concluzionat Băsescu, cerând la pachet şi închiderea unor spitale şi şcoli.

Cât despre miniştri, aceştia au fost daţi etalon de tocat bani publici şi fugă de responsabilităţi. „Miniştrii spun că ei sunt tăticuţii. Lucrurile trebuie să fie făcute de bărbaţi politici, nu de politicieni”, s-a plâns Băsescu, comentând că parlamentarii nu ştiu nici un sfert din câte a aflat el despre învârtelile din ministere.

Miniştrii şi „problemele lor planetare”

După ce a cerut unitate („partidul trebuie să fie acum un monolit”), spre mulţumirea parlamentarilor, miniştrii au fost scoşi de Băsescu şi din calculele pentru jocurile viitoare de putere din PDL. „Partidul este abandonat. Problemele planetare ale miniştrilor îi fac să stea toată ziua prin tot felul de locuri şi să nu facă nimic bine”, s-a revoltat preşedintele, promiţându-le parlamentarilor PDL că, dacă mai rabdă cu nemulţumirile până după moţiune, îi cheamă la o întâlnire la care să pună ordine şi în partid.

„Ştiu că aveţi nemulţumiri până în gât, le vom discuta după moţiune.Voi asista şi eu, iar în PDL vor trebui făcute multe transformări”, a estimat Băsescu, cerând să vină şi reprezentanţii din organizaţii.

Cu toate acestea, Ioan Oltean nu a scăpat netaxat după estimările de vineri că va fi o remaniere în iunie. „Nu-i corect ce faci!”, i-a reproşat preşedintele vicelui PDL.

Întâlnirea  a avut însă şi momente vesele. Autobuzul care trebuia să aducă parlamentarii la Snagov a venit mai târziu, greşind destinaţia. Concluzia a tras-o Băsescu: „Dacă parlamentarii  nu găsesc nici Palatul Snagov, cum vor găsi calea să ieşim din criză?”