"Nu cred că există venit în România care nu trebuie impozitat. Sper ca de la 1 ianuarie, Guvernul să nu mai vină cu o măsură de genul mai mărim TVA-ul cu câteva procente şi să nu introducă impozit pe orice venit, inclusiv pe pensii", a declarat Traian Băsescu, invitat, astăzi, în studioul Radio România Actualităţi.
"Creşterea TVA a fost o greşeală"
Şeful statului a mai spus că nu a fost niciodată un susţinător al majorării TVA. "O spun acum, public, pentru prima dată după ce a luat Guvernul decizia: nu sunt un susţinător al creşterii TVA. În opinia mea, a fost o greşeală, pentru că nu a operat exact acolo unde este cancerul din buget. Avem două zone cancerigene: procentul extrem de ridicat cu salariile din sectorul bugetar şi un procent foarte ridicat din veniturile de la bugetul de stat pe care le utilizăm în zona socială", a precizat el.
"I-am păcălit încă o dată pe pensionari"
Băsescu a arătat că în perioada următoare "obiectivul va fi reducerea TVA". "Să revenim către 19%. Nu vă pot da o cifră, dar ştiţi cum e cu creşterea TVA? De fapt noi ce am făcut acum? I-am păcălit pe pensionari încă o dată. Le luăm banii prin creşterea TVA şi prin inflaţie. Le luăm exact aceiaşi bani. Oricum ei pierd acei bani sau îi pierd în săptămânile următoare, prin reaşezarea preţurilor", a spus preşedintele, care a arătat că pensionarii sunt extrem de săraci.
"Eu nu spun că pensionarii au venituri suficiente, dar privind pe statisticile oficiale din 2007, sărăcia la nivelul pensionarilor este de 15%, iar în zona celor tineri este de 37%. Cred că a venit timpul să ieşim din clişee şi din poveşti, sunt adevăruri care trebuie spuse. Am făcut pensia minimă garantată de 350 de lei. 800.000 de mii de oameni care nu au contribuit niciodată, au devenit pensionari ai bugetului de pensii", a continuat şeful statului.

El a mai spus că românii ar trebui să trăiască din ce produc, iar împrumuturile pe care le face Guvernul să fie folosite în proiecte de dezvoltare.
"Proiectele de infrastructură, blocate de incompetenţă"
Şeful statului a declarat că nu a fost de acord cu majorarea TVA şi nici nu susţine un nou împrumut de la FMI.
Traian Băsescu a mai precizat că "marile proiecte de infrastructură care ar schimba ţara sunt blocate de incompetenţi". "Banii europeni nu sunt utilizaţi pe de-o parte din incompetenţă. De aceea, am cerut guvernului să facă o evaluare a personalului", a declarat preşedintele.
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:

  • "Mi-aş dori ca Guvernul să nu mai meargă în viitor pe ideea măririi TVA, ci pe restructurarea cheltuielilor bugetare".
  • "Ce am facut acum? I-am mai păcălit încă odată pe pensionari, le luăm banii prin creşterea TVA şi a inflaţiei".
  • "Nu mă simt singurul responsabil pentru soarta ţării. Toţi 22 de milioane de români suntem responsabili".
  • "Mi-am asumat oprobriul privind micşoararea pensiilor. Aveam şi o altă variantă: impozitarea pensiilor cu cota unică de 16%".
  • "Nu avem în buget nicio resursă să îmbunătăţim situaţia pentru eventuale inundaţii din viitor".
  • "Să trăim din ce producem, iar ce împrumutăm să folosim numai în dezvoltare".
  • "Parlamentul, dacă era corect acum, ar fi avut o altă atitudine legată de creşterea TVA-ului".