Basescu s-a intalnit cu tinerii magistrati

Basescu s-a intalnit cu tinerii magistrati

Presedintele i-a primit astazi la Cotroceni pe noii magistrati absolventi ai Institutului National de Magistratura. El le-a cerut sa aplice legea in mod egal atat pentru politicieni, cat si pentru oamenii de la tara care sunt condamnati foarte usor.

 Seful statului a facut aluzie la faptul ca oamenii de la tara sunt adusi foarte usor in fata justitiei in timp ce cei opt demnitari de care s-a vorbit in ultima perioada sunt greu de adus in fata justitiei, pentru ca oameni ca Teodor Melesacanu au blocat procesul de urmarire penala a ministrilor.

Traian Basescu puncteaza astfel in meciul cu Melescanu, precizand ca el nu se amesteca in procesul justitie si ca vreu ca magistratii sa fie evaluati individual.

"In lipsa evaluarii individuale a fiecarui magistrat veti fi doar un grup nepersonalizat in care performanta nu va mai prima si exista riscul ca inca de la primii pasi in magistratura sa fiti nevoiti sa va aliniati la mai multa sau mai putina influenta in functie de cum bate vantul in instanta la care veti lucra", a declarat presedintele la intalnirea cu tinerii magistrati.

Ne puteți urmări și pe Google News

Constitutia, cartea de capatai

Totodata seful statului a tinut sa precizeze ca pe tot parcursul mandatului sau a mizat pe o singura carte, Constitutia Romaniei, amintind ca sunt si legi care nu o respecta.

"Vreau sa va avertizez ca om cu experinta in politica asupra faptului ca sunt foarte multe legi care nu respecta Constitutia Romaniei. De multe ori Parlamentul a strambat Constitutia pentru a corespunde interesele politicienilor si mai putin cu atentie spre a corespunde total literii si spiritului Constitutiei", a adaugat Basescu, criticand activitatea Legislativului Romaniei.

Cu aceasta ocazie, presedintele le-a daruit magistratilor cate o Constitutie.

"Nu am vrut sa fie un act formal. Pe ea am semnat, nu ca as fi autorul, doar ca sa stiti ca este Constitutia pe care v-a daruit-o prsedintele Romaniei. Am pus data si am scris Cotroceni. Am facut-o cu toata dragostea pentru dvs, ca tineri magistrati si cu tot respectul pentru Constitutie. Va multumesc mult. Si va doresc mult, mult succes in activitate, pentru ca de succesul dumneavoastr, ca de altfel si al colegilor dumneavoastr mai mari, mai experimentari, depinde si succesul Romaniei", a aratat Basescu.

Seful statului a subliniat si faptul ca el nu se implica in procesul justitiei. "Colegii mai in varsta, fie ei procurori si judecatori, nu pot spune, si nu este niciul dintre ei care sa poata spuna ca a fost influentat de presedinte intr-o decizie. Va asigur si pe dvs ca singurele momente cand as vrea sa ne mai inatalnim este atunci cand sarbatorim Ziua Justitiei. Va garantez ca presedintele Romaniei nu va interveni niciodata in activitatea unui procuror sau a unu judecator", a conchis Traian Basescu, amintindu-le magistratilor sa isi apare independenta si libertatea.