Basescu raspunde

Basescu raspunde

Presedintele vrea ca guvernul sa ceara vot de incredere in Parlament sau sa organizeze alegeri anticipate.

Basescu a transmis o scrisoare partidelor parlamentar, ca raspuns la consultarile de ieri. Va prezentam scrisoarea:

"Va multumesc pentru participarea la runda de consultari din 20 martie 2007, pe care am organizat-o cu scopul de a face o evaluare cat mai corecta a prezentei situatii politice. Din dialogul purtat cu delegatia fiecarui partid au rezultat urmatoarele realitati:

1. In Parlament functioneaza acum o majoritate fluctuanta, care se modifica de la o zi la alta, schimbandu-si compozitia chiar si la nivelul dezbaterii unor articole de lege;

2. Dorinta legitima a formatiunilor politice parlamentare de a gasi, la propriul nivel, o solutie pentru depasirea acestei situatii generatoare de instabilitate politica si care poate afecta buna functionare a institutiilor statului;

3. Relatiile din interiorul coalitiei de guvernare s-au deteriorat, ceea ce face mai putin probabila gasirea unei solutii viabile in interiorul arcului guvernamental.

Din punctul meu de vedere, bazat pe obligatia de a veghea la respectarea ordinii constitutionale si la buna functionare a institutiilor statului, va propun spre analiza urmatoarele variante pentru depasirea actualei situatii politice:

1. A devenit imperativa restabilirea unui raport transparent intre Guvern si majoritatea parlamentara. Nicio guvernare nu este democratica daca raportul Guvern-Parlament este discontinuu si netransparent.

Consider ca este necesar ca actualul Guvern, sau un Guvern restructurat, sa se prezinte de urgenta in fata Parlamentului, pentru a obtine votul de incredere menit sa consfinteasca granitele unei majoritati parlamentare care-si asuma politic sustinerea executivului si ii ofera, astfel, o veritabila legitimitate democratica.

Chiar daca Parlamentul ar acorda votul unui Guvern eventual restructurat, nu avem garantia ca, dupa investitura, vom elimina riscul perpetuarii unor majoritati conjuncturale. Problema de fond este generata de faptul ca actualul Guvern, aflat in minoritate, alimenteaza o relatie ambigua intre putere si opozitie. De aceea, imi exprim opinia ca este oportuna degajarea unei majoritati care sa-si asume explicit guvernarea, pe baza unui program convenit de catre partidele componente.

Numai o majoritate parlamentara functionala poate garanta continuarea reformelor din domenii precum sanatatea, invatamantul, justitia, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si continuarea energica a luptei impotriva coruptiei. Interesul national pretinde un Guvern puternic si stabil, care sa poata face fata cu succes prioritatilor post-aderare.

2. In ipoteza ca votul de incredere nu va fi solicitat, iar precizarea majoritatii parlamentare existente nu se va realiza, solutia democratica obligatorie pentru intreaga clasa politica este organizarea de alegeri anticipate. In lipsa unor solutii politice transparente, specifice democratiei, nimeni nu are dreptul de a-i interzice poporului roman, ca titular al suveranitatii, deplina libertate de a-si exprima optiunile electorale.

Imi exprim speranta ca, indiferent de interesele partizane, veti lua deciziile capabile sa garanteze buna guvernare a tarii, in respectul sincer al tuturor cetatenilor Romaniei si al valorilor europene".

Ne puteți urmări și pe Google News