De la renunţarea la „uninominale” pentru stabilirea „top 5” în PDL până la deciziile guvernului condus de Emil Boc, toate au picat la testul prezidenţial. Traian Băsescu a început cu desfiinţarea victoriei gărzii vechi din PDL care a impus modificarea statutului în sensul alegerii preşedintelui la pachet cu primvicepreşedinţii şi secretarul general.

Totul la un Congres cu un singur candidat, Emil Boc, care îşi va desemna „locotenenţii”.

A trecut apoi la „realizările” guvernului, condus de acelaşi Emil Boc, secondat tot de liderii gărzii vechi din PDL.

Prima restanţă: deconcentratele. „Vor avea o problemă. Mai bine laşi unul numit de alţii, şi este bine să-i laşi pe cei competenţi, decât să vii cu incompetentul tău”, a comentat Băsescu politizarea din administraţie, adăugând că „trebuie stabilit până la ce nivel se fac schimbările”.

„Sigur că nici PSD-ului, nici PNL-ului nu îi convine să fixeze oamenii PDL şi ai UDMR acum. Şi trebuie găsită o formulă spre satisfacţia tuturor”, a spus el.

O altă problemă: disponibilizările din aparatul bugetar, unde, şi de această dată, la nivel central s-a rămas în urmă.

„Nu vă ascund că nu sunt convins nici de realitatea a ceea ce se afirmă la guvern: am închis agenţii şi am dat oamenii afară. Nu prea am văzut în statistici şomeri din sectorul bugetar, nu prea am văzut. O să mă mai uit cu atenţie în zilele următoare. S-au comasat ministere, a rămas acelaşi număr de salariaţi. Ceva e în neregulă şi acolo”, a spus Băsescu anunţând că săptămâna viitoare i-a convocat pe miniştri la Cotroceni pentru a-i da lămuriri.               

„Aia nu mai e listă de oameni politici aleşi, e listă de gaşcă, indiferent cine va fi în ea. Deci, preşedintele îşi pune o găşcuţă sub el… “,

TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României           
      

EVALUĂRI PREZIDENŢIALE

Dezamăgit de „găşcuţa” lui Boc          

„Un hibrid”, „o gaşcă”, „o struţo-cămilă”, „bolşevizare”, „o dezamăgire”. Calificative prezidenţiale aruncate, în doar câteva minute, direct pe masa gărzii vechi a PDL, care a reuşit să impună, prin statut, alegerea la pachet a şefului partidului, a celor patru prim-vicepreşedinţi şi a secretarului general.

„Au ajuns să facă din conducerea partidului un hibrid, gaşca preşedintelui… Da? Patru numiţi (prim-vicepreşedinţii – n.r.). Nimeni nu o să creadă că sunt oamenii de mare perspectivă ai partidului, indiferent cum s-ar numi ei, ci sunt patru numiţi de preşedinte, se duce cu ei în faţa Congresului, el cu cei patru. Deci preşedintele îşi pune o găşcuţă sub el. Mi se pare inadmisibil”, a susţinut, luni seară, în emisiunea „Naşul” de la B1, preşedintele Traian Băsescu.

Tirul acuzaţiilor nu s-a oprit însă aici. Șeful statului a invocat concurenţa „absolut neloială” instituită în PDL, apreciind că i se pare „inadmisibil din punct de vedere democratic”.

„Știţi cât timp poţi să te reinventezi? Cât timp progresul tău intern este unul pozitiv. Când declari progres, dar de fapt ajungi la concluzia să faci jumătate din ce au făcut liberalii… Nu se poate”, a spus Băsescu, decretând că „cel mai democratic a fost PSD”, care şi-a ales la Congres conducerea uninominal.

„Nu pot să fiu un susţinător al lor în ideea «preşedintele vine cu grupuşorul lui; nu cu ditamai căruţa cu fructele amiciţiei, dar măcar cu un grup vine»”, a insistat Băsescu.

Teritorializarea partidului

Obiecţiile prezidenţiale au continuat cu „teritorializarea partidului”. Și asta în condiţiile în care, odată cu negocierile pentru funcţiile de vicepreşedinţi se dă şi startul bătăliei pentru cele opt posturi de secretari executivi împinşi din teritoriu direct în Biroul Naţional de Conducere. Și în acest caz, susţin surse din partid, în pole-position sunt tot cei din vechea gardă a partidului.

„Mai există un risc: teritorializarea partidului. Dacă vă uitaţi unde PSD a pierdut, pe mâna lui s-a discreditat pentru că a ajuns să bage în structura executivă, politică, marii reprezentanţi ai teritoriului. Când un partid face lucrul acesta, s-a terminat gândirea politică”, a spus Băsescu. Și a tras linie peste problema PDL: „Ei sunt o dezamăgire”.              

Garda veche a PDL, în silenzio stampa

Garda veche a PDL, în frunte cu Emil Boc, Adriean Videanu sau Vasile Blaga, a intrat ieri în silenzio stampa pe subiectul „bolşevizării” PDL, lansat de Băsescu. Au ieşit la rampă însă cei din „noul val” sau cei din aripa liberală.

„Un deficit de democraţie”, s-a aliniat Theodor Stolojan discursului prezidenţial. „După părerea mea, are integral dreptate şi în folosirea adjectivelor şi în mesajele date”, a comentat şi deputatul Sever Voinescu poziţionarea preşedintelui.

I-a dat dreptate şi Roberta Anastase, care a precizat că lucrurile pot fi rezolvate printr- o eventuală decizie a congresului partidului.            

SIGURANŢĂ NAŢIONALĂ


Generalul „Caracatiţă”, prins la „penetrat” servicii      
     
Florin Ciornei 
         

Senatorul Cătălin Voicu, arestat pentru trafic de influenţă, a ajuns pe mânile procurorilor pentru că a încercat „penetrarea” serviciilor de informaţii, fiind astfel un pericol pentru siguranţa naţională. Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu, care a dezvăluit că reţeaua „Voicu” a fost descoperită de SRI, în timp ce senatorul PSD era supravegheat pentru că se infiltrase în Ministerul de Interne şi „Doi ş’un sfert”.

„Când am stabilit cu SRI că infecţia de la Interne trebuie scoasă, a fost o acţiune care ţinea de siguranţa naţională. (…) În procesul supravegherii şi al încercării de a curăţa ce se întâmpla acolo a apărut colateral, ca un caz de corupţie, şi cazul «Voicu», care a mers însă la Parchet. Deci, obiectivul a fost cu totul altul. S-a început de la penetrarea de către oameni care utilizau un serviciu”, a declarat şeful statului, luni seară, la emisiunea „Naşul” de la B1.

Acesta a relatat cum, în urma încercărilor generalilor Voicu şi Mitică Iliescu de a controla Internele, şi-au pierdut funcţiile cei trei miniştri propuşi de PSD. „Sunt servicii de informaţii. Nimeni nu se întreabă de ce doi miniştri au plecat şi mai ales toată lumea uită de Dragnea, care a stat şapte zile ministru de interne, după care a venit la mine dându-mi explicaţia de ce îşi prezintă demisia”, a spus Traian Băsescu.

Acesta a afirmat că Dragnea a demisionat din aceleaşi motive ca şi Gabriel Oprea: pentru că Voicu şi Mitică Iliescu au încercat să-şi impună la interne propriii oameni. „Dacă el nu spune, o să-i amintesc eu de ce a demisionat”, a afirmat despre Dragnea.

Voicu l-a revocat pe Nica

Preşedintele a adăugat că şi următorul ministru, Dan Nica, „a tolerat să se aşeze o cangrenă pe Ministerul de Interne”.

„Înainte de a-l revoca, l-am invitat la două discuţii, atenţionându-l. Şi m-a minţit. Şi atunci i-am cerut premierului Boc revocarea lui. Pentru că atunci când ministrul lasă să se întâmple ceea ce coordona domnul Voicu în structurile de informaţii ale Ministerului de Interne, nu îl mai poţi ţine în cabinet”, a recunoscut Băsescu culisele demiterii lui Nica şi motivele ruperii coaliţiei PSD-PDL.