UPDATE: Şeful statului a salutat în această dimineaţă, la reşedinţa prezidenţială din Israel, cooperarea dintre cele două state. "În privinţa relaţiei bilaterale, avem domenii de excelentă colaborare: domeniul tehnicii militare, lupta anti-terorism, combaterea crimei transfrontariere. Cu siguranţă, discuţiile pe care le vom avea azi vor consolida aceste lucruri şi vor deschide noi orizonturi de colaborare", a spus Traian Băsescu.
Acesta a mai declarat că a venit în Istrael într-un moment important, când "israelienii şi palestinienii încearcă găsirea unei formule de pace".
"Suntem susţinători ai iniţiativei lui John Kerry şi avem convingerea că Israel va face tot ce îi stă în putinţă să asigure pacea. Pacea nu se obţine uşor. În Europa, s-a obţinut cu sacrificii uriaşe, uneori sacrificii de suveranitate. Compromisul franco-german poate fi o lecţie şi pentru această regiune", a declarat Traian Băsescu.
Însoţit de o delegaţie SRI
Cooperarea în domeniul antiterorist între România şi Israel prezintă un interes aparte, drept pentru care reprezentanţi ai SRI îl însoţesc pe şeful statului în această delegaţie. "Un interes aparte îl prezintă cooperarea în domeniul antiterorist, motiv pentru care o delegaţie a SRI se va afla în delegaţia mea", a spus Traian Băsescu, înainte de a pleca spre Israel.
Şeful statului a precizat că, printre obiectivele discuţiilor cu demnitarii şi instituţiile din Israel se vor număra şi cooperarea pentru neproliferarea armamentelor nucleare, cooperarea în domeniul criminalităţii transfrontaliere, precum şi cooperarea instituţiilor româneşti în combaterea traficului de persoane şi a traficului de droguri.
Investitori israelieni, invitaţi în România
Obiectivele vizitei în Israel sunt legate, în primul rând, de colaborarea bilaterală, a subliniat Traian Băsescu. El a menţionat faptul că unul dintre obiectivele legate de cooperarea ştiinţifică priveşte tranferul de tehnologie israeliană în domeniul medical, dar are în vedere, în acelaşi timp, şi invitarea specialiştilor israelieni să participe la proiectul laserului de la Măgurele.
"România doreşte extinderea cooperării româno-israeliene în domeniul agriculturii şi al industriei alimentare, un alt obiectiv constând în invitarea investitorilor israelieni să îşi mărească participarea în economia românească în domeniul industriei alimentare", a mai spus şeful statului. "România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat american John Kerry", a ţinut să sublinieze Băsescu.
"Un capitol aparte este rezervat iniţiativei de pace a secretarului de stat John Kerry şi, din acest punct de vedere, vă asigur că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat John Kerry, implicarea SUA ca mediator între Israel şi Palestina şi ajungerea la o soluţie care să satisfacă vechea noastră abordare în ceea ce priveşte conflictul palestiniano- israelian, două state în pace şi securitate", a mai spus Băsescu.
Negocieri de pace cu termen limită
Vizita preşedintelui român în Israel şi teritoriile palestiniene are loc în contextul eforturilor susţinute ale secretarului de Stat american, John Kerry, de a relansa negocierile de pace în regiune. Tratativele de pace dintre Israel şi palestinieni s-au reluat în luna iulie, după o pauză de trei ani, pe fondul încercărilor repetate ale lui Kerry, care a venit în regiune de 10 ori de când a preluat funcţia de secretar de Stat, în februarie anul trecut.
Discuţiile au un termen limită de nouă luni, adică până în aprilie, pentru a se ajunge la un acord interimar. Printre condiţiile ferme puse de Israel sunt amplasarea de forţe pe Valea Iordanului, din motive de securitate, respinsă însă de palestinieni, şi recunoaşterea Israelului ca statnaţiune al poporului evreu. Un alt subiect delicat este statutul Ierusalimului, oraş sacru pentru ambele popoare. (Paul Ciocoiu)