Băsescu, acuzat de blocarea uninominalului

Băsescu, acuzat de blocarea uninominalului

Mircea Geoană îl acuză pe Traian Băsescu că alături de susţinătorii săi din PD a blocat adoptarea votului uninominal şi că împarte românii în două categorii în funcţie de interesul politic de moment.

Acesta este răspunsul pe care liderul PSD i l-a trimis şefului statului, la scrisoarea pe care acesta a trimis-o tutror partidelor în vederea susţinerii sistemului de vot uninominal în două tururi de scrutin.

De asemenea, Geoană îi reaminteşte lui Traian Băsescu că a fost primul lider care, în 2005, a susţinut în Parlament proiectul de vot uninominal. Şi că, la aceea vreme, Băsescu era un adversar al acestui sistem de vot.

"Au fost cel puţin două momente în care dumneavoastră sau susţinătorii dumneavoastră politici din Partidul Democrat aţi blocat adoptarea votului uninominal: 1. Atunci când aţi inventat un referendum pentru votul uninominal, cu şanse minime de validare, pentru a face în mod ostentativ şi neconstituţional de fapt campanie în favoarea Partidului Democrat. 2. Atunci când Partidul Democrat, alături de PNL, a votat în Comisia de Cod Electoral din Parlament împotriva proiectul PSD privind votul uninominal", a susţinut Mircea Geoană.

Geoană îi transmite lui Traian Băsescu că parlamentarii PSD vor acţiona pentru găsirea unei soluţii constituţionale de rezolvarea a obiecţiilor ridicate de Curte la legea votului uninominal şi se declară convins că actul normativ va fi adoptat de Parlament.

Liderul PSD i-a răspuns astfel preşedintelui la scrisoarea pe care a primit-o de la acesta în cursul zilei de ieri şi în care Traian Băsescu îşi exprima convingerea că PSD nu va desconsidera opţiunea propriului electorat şi va vota noul sistem electoral majoritar în două tururi.

Dialogul surzilor pe votul uninominal

Preşedintele Traian Băsescu a transmis ieri o scrisoare liderilor partidelor parlamentare în care le solicită sprijinul pentru introducerea votului uninominal majoritar în două tururi.

Argumentul şefului statului este că rezultatul referendumului a demonstrat că românii îşi doresc un astfel de sistem de vot care ar duce la o reformă a clasei politice. Băsescu a recurs la acest gest în condiţiile în care parlamentarii au reînceput ieri discuţiile pe legea privind uninominalul, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale trei dintre articolele actului normativ.

„Votul exprimat de cetăţeni la referendum reflectă caracterul prioritar al reformării clasei politice. Subliniez că înfăptuirea acestui deziderat revine acum parlamentarilor prin adoptarea cât mai rapidă a unui nou sistem electoral, astfel încât următoarele alegeri legislative să se desfăşoare în conformitate cu exigenţele cetăţenilor români“, arată preşedintele în scrisoare. Reticenţă

Cu toate acestea, demersul lui Băsescu nu a găsit prea mulţi adepţi, singurii care sunt de acord ca parlamentarii să fie aleşi ca primarii rămânând PD-L-iştii. „Probabil, preşedintele a dorit să inducă o confuzie în rândul opiniei publice şi să arate că el este cel care a promovat votul uninominal“, a comentat secretarul general al PNL, Dan Motreanu.

„Poziţia noastră este neschimbată, nu putem susţine o astfel de soluţie“, a fost şi răspunsul liderului UDMR, Marko Bela, la cererea preşedintelui. De altfel, la dezbaterile de ieri din parlament, aleşii au mers pe varianta corectării deficienţelor constatate de Curtea Constituţională la legea pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea.

(14:35)

Ne puteți urmări și pe Google News