Basescu a fost la juramantul lui Saakasvili

Basescu a fost la juramantul lui Saakasvili

Presedintele Traian Basescu a participat ieri, la Tbilisi, alaturi de sefi de stat, premieri si ministri din 17 tari, la ceremonia de investire a presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili, reales pe 5 ianuarie din primul tur al alegerilor anticipate.

 In afara de Romania, alte patru tari au fost reprezentate la nivel de presedinti: Polonia, Letonia, Lituania si Cehia. Liderul georgian a depus juramantul in Piata Parlamentului, acolo unde au avut loc si manifestatiile opozitiei de la sfarsitul lui 2007, in urma carora Saakasvili a decretat stare de urgenta si a convocat anticipate. Au lipsit insa liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, si chiar presedintele ucrainean Victor Iuscenko, un apropiat al sefului statului georgian.

Ceremonie cu salve de tun si parada militara

Dupa juramantul lui Saakasvili insotit de salve de tun si urmat de o parada militara, Basescu a avut intalniri bilaterale cu sefii de state prezenti, dar si cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, cu care a discutat despre Summitul NATO din aprilie, de la Bucuresti, si despre Kosovo. Fiind primul presedinte roman care participa la investitura pro-occidentalului Saakasvili - in 2004, la primul sau juramant, Ion Iliescu a trimis un mesaj - Basescu si-a motivat prezenta prin faptul ca „Georgia este un partener important al Romaniei la Marea Neagra”. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Basescu sustine Georgia, traversata de oleoductul care transporta titeiul caspic la Marea Neagra, si in perspectiva Summitului NATO, unde s-ar putea face un pas inainte in relatia statului ex-sovietic cu Organizatia Nord-Atlantica.

Analistul Stelian Tanase considera ca tarile situate in prezent pe granita NATO-Rusia au fost reprezentate la cel mai inalt nivel pentru ca niciuna dintre ele nu vrea sa-si pastreze aceasta pozitie si, astfel, sunt interesate de extinderea Aliantei catre est, deci de intrarea Georgiei.

„Presedintele nu a facut altceva decat sa confirme interesul pentru o politica externa activa in zona spatiului ex-sovietic”, ne-a declarat istoricul Armand Gosu. El a adaugat: „Romania si-a declarat de mai multe ori deschiderea pentru a ajuta la integrarea Georgiei in comunitatea euroatlantica. (A contribuit Andreea Romanovschi)