Barroso şi Sarkozy vor o preşedinţie a UE permanentă

Barroso şi Sarkozy vor o preşedinţie a UE permanentă

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, pledează pentru o preşedinţie a Uniunii Europene permanentă, renunţând astfel la sistemul rotativ prin care fiecare stat membru deţine timp de şase luni această funcţie, informează EUobserver.

"Avem nevoie de un preşedinte al Consiliului (instituţia care reprezintă statele membre UE - n.r.) care să nu se schimbe o dată la şase luni", le-a mărturisit Barroso jurnaliştilor la finalul Consiliului UE, care a avut loc acum două zile. "Pentru a conduce statele membre avem nevoie de o preşedinţie foarte puternică", a adăugat acesta.

Relaţiile dintre Barroso şi Sarkozy s-au îmbunătăţit în ultimele luni, de când a început mandatul Franţei la conducerea Consiliului, iar acest lucru a fost trădat de modul în care s-au adresat cei doi unul altuia.

"Nu ştiu dacă ar trebui să îl propunem pe Sarkozy ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene. Cred că nu mai vrea după tot ce s-a întâmplat în ultimele luni", a declarat Barroso, referindu-se la conflictul din Georgia şi la criza financiară, cu care trebuie să se confrunte Nicolas Sarkozy. "În orice caz, eu aş fi în favoarea unei asemea decizii", a declarat Barroso zâmbind.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful Republicii Franceze a ţinut să sublinieze că, indiferent dacă va fi preşedintele Consiliului UE sau nu, el se va implica în toate deciziile. "Nu este vorba despre faptul că dacă nu eşti preşedinte al UE nu te poţi exprima în legătură cu deciziile importante. Franţa va continua să îşi spună părerea. Poate că încă vom avea dreptul, nu?", a întrebat retoric Sarkozy. El a primit un "Da" ferm din partea lui Barroso.   CITIŢI ŞI:

"Fără prudenţă, criza nu ne va ierta"