Bărbatul care şi-a ţinut copilul în lanţuri, arestat pentru 29 de zile

Bărbatul care şi-a ţinut copilul în lanţuri, arestat pentru 29 de zile

Florin Oancea, tatăl care şi-a ţinut copilul de 11 ani în lanţuri şi l-a abandonat pe un câmp în plină iarnă, a fost în cele din urmă arestat.

Pus în libertate, iniţial, de magistraţii judecătoriei sectorului 5, tatăl iresponsabil a fost prezentat în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti care a dispus, astăzi, emiterea unui mandat de arestare de 29 de zile. Pe 1 octombrie, judecătorii deciseseră să respingă cererea procurorilor care l-au acuzat pe Oancea de lipsire de libertate şi de rele tratamente aplicate minorilor, pe motiv că acesta nu prezintă pericol social.

Pe 13 ianuarie 2010, tatăl, în vârstă de 34 de ani, şi-a abandonat fiul în plină iarnă, legat la mâini, în cartierul bucureştean Ferentari. Micuţul Antonio, în vârstă de 11 ani, a fost găsit de un taximetrist, în jurul orei 3.00 dimineaţa. Acesta a alertat Poliţia, iar băiatul a fost transportat la spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, unde a fost internat cu diagnosticul de malnutriţie gradul I. Ulterior, s-a aflat că băiatul locuise cu tatăl său şi cu mama sa vitregă în Dubai, unde Oancea lucra ca şofer.

Legat ca un câine

Ne puteți urmări și pe Google News

Aşa cum a declarat în faţa anchetatorilor, bărbatul a recunoscut că îl ţinea pe copil legat şi că îi mâncare în apropiere, pentru a se hrăni singur câtă vreme el şi soţia sa erau plecaţi. "Potrivit afirmaţiilor inculpatului, din luna decembrie 2009 şi până la data de 13 ianuarie, în timp ce locuiau în Dubai, l-a ţinut pe copil legat de picior, iniţial cu o sfoară, iar apoi cu un lanţ, lăsându-i mâncare în apropiere, pentru a se hrăni singur în timpul cât inculpatul şi soţia sa erau plecaţi la serviciu", se arată în motivarea procurorului.

Florin Oancea a dat o declaraţie în faţa judecătorului în legătură cu acuzaţiile aduse de anchetatori, recunoscându-şi în mare parte faptele. Instanţa notează că, pe 13 ianuarie 2010, bărbatul a revenit în Bucureşti şi l-a abandonat pe minor, fiind găsit de poliţie pe o stradă, în jurul orei 3.15. Băiatul a fost internat la Spitalul "Marie Curie" cu diagnosticul de malnutriţie gradul I.

După externare, copilul a fost dat în plasament bunicilor paterni, unde mai fusese, în urma divorţului, în 2007, dintre mama sa şi Florin Oancea. Potrivit hotărârii judecătoreşti, Oancea a primit în îngrijire băiatul. Ulterior, bărbatul s-a căsătorit, iar când s-a mutat în Dubai l-a luat şi pe fiul său.

Arestat după nouă luni

Florin Oancea ajunge după gratii abia după nouă luni de la comiterea faptei. Practic, din ianuarie şi până în octombrie, Florin Oancea a fost plecat din ţară. Când s-a întors, pe 1 octombrie, el s-a dus singur la Secţia 23 Poliţie. Tot atunci, judecătorii instanţei sectorului 5 au arătat că tatăl nu poate fi acuzat că s-a sustras urmăririi penale, întrucât din momentul în care l-a abandonat pe micuţ, 13 ianuarie, şi până la 1 octombrie, poliţiştii Secţiei 24 nu au întocmit niciun act procedural în dosar.

La rândul lor, poliţiştii susţin că din ianuarie până în octombrie s-a făcut lucrare de cercetare penală. Ei mai spun că l-ar fi şi prins pe Oancea dacă ar fi fost în ţară.

  • Cum ar trebui pedepsiţi părinţii care îşi maltratează copiii?