Bărbat ucis de gardul prăbuşit al Cimitirului Central din Constanţa

Bărbat ucis de gardul prăbuşit al Cimitirului Central din Constanţa

Un bărbat şi-a pierdut viaţa după ce zidul Cimitirului Central din Constanţa a căzut peste el. Potrivit autorităţilor, o altă persoană a fost grav rănită.

Un bărbat de 63 de ani a murit pe loc, iar altul este internat la spital cu o fractură la picior, potrivit comisarului şef Mircea Vizitiu, şeful Secţiei 3 de poliţie.

Cele două victime se aflau în trecere pe trotuarul de lângă gardul Cimitirului Central când cel puţin 15 plăci de beton s-au prăbuşit, în total 50 de metri din gardul cimitirului fiind distruse.

Potrivit oamenilor care locuiesc în zonă, gardul cimitirului era aplecat de mai multă vreme. "S-a prăbuşit chiar în faţa noastră. Soţul a virat la stânga în ultimul moment. I-am văzut pe cei doi bătrâni mergând agale şi cum plăcile din gard se prăbuşeau peste ei", povesteşte Despina Miron, gravidă în luna a opta, unul dintre martorii accidentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Şase echipaje de la ISU Dobrogea au verificat porţiunile de sub plăcile căzute să vadă dacă mai sunt victime. Plăcile în cădere au afectat şi un stâlp de electricitate", a declarat Paula Anghel, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.

Declaraţii contradictorii

Cimitirul central a fost concesionat de la Primăria Constanţa, pe o perioadă de 25 de ani, de către o firmă privată. Potrivit patronului, Dumitru Drăghici, cimitirul a fost preluat în 1997. "Gardul e un pic mai vechi, de prin 1994. Anul trecut au fost consolidate toate plăcile, dar în pământ nu ştim ce e, noi am sudat tot ce e deasupra. Organele competente şi expertizlele vor spune cum s-a întâmplat. Eu nu pot să-mi dau seama. Noi le avem în concesiune şi ne-am ocupat de tot ce a fost de consolidat. Aşteptăm să facă expertiza şi noi o să facem una, pentru că nu pot să-mi dau seama cum s-a întâmplat", susţine Dumitru Drăghici.

În replică, reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii, luaţi la întrebări la faţa locului de către prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz, au declarat că gardul nu a mai fost consolidat de mult. "Stâlpii metalici care fac legătura dintre plăcile de beton prezintă, la prima vedere, un grad avansat de coroziune. Nu cred că s-a făcut vreo lucrare de consolidare", spune Istvan Molnar, inspector la Inspecţia de Stat în Construcţii.

Prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz, a declarat că, în opinia sa, răspunzător este administratorul cimitirului care, la rândul lui, are contract cu Primăria Constanţa. "Se vor efectua expertize, aşa ceva nu s-a mai întâmplat la Constanţa. Nu este admisibil ca oameni care circulă pe stradă să treacă printr-o asemenea tragedie", conchide Claudiu Palaz. Primarul Radu Mazăre a declarat că, dacă anchetatorii stabilesc că firma care administrează cimitirul este vinovată, atunci va rezilia contractul de concesiune.