Barack Obama a prezentat noua strategie de apărare, după reducerea forţelor armate
- Simona Mătieș
- 5 ianuarie 2012, 20:26
Forţele armate americane se reduc şi-şi mută atenţia spre zona Asia-Pacific, a anunţat, azi, preşedintele Barack Obama. Într-un discurs susţinut la Pentagon, preşedintele a dezvăluit câteva planuri pe termen lung din noua strategie de apărare a SUA, după ce mii de militari vor fi concediaţi în următorii ani, relatează BBC.
Barack Obama a precizat că valul de războaie se retrage, dar SUA îşi menţin superioritatea militară în lume. Obama nu a anunţat cifre exacte în privinţa numărului militarilor, dar este vorba despre o reducere cu 10-15% a trupelor terestre şi a puşcaşilor marini, în următorii 10 ani, adică de zeci de mii de oameni. Pentagonul trebuie să facă reduceri bugetare de 450 miliarde de dolari în următorii 10 ani. Noua politică de apărare va pune accentul pe combaterea terorismului, menţinerea capacităţilor de descurajare nucleară, apărarea teritoriului SUA şi respingerea agresiunilor unui potenţial adversar, neexistând iniţiative sau capacităţi noi. Armată flexibilă şi agilă
"Da, într-adevăr, armata va fi mai mică", le-a spus Obama jurnaliştilor, dar "lumea trebuie să ştie că SUA îşi vor menţine superioritatea militară, cu forţele armate care sunt agile, flexibile şi gata să facă faţă unei întregi palete de riscuri şi ameninţări". Împreună cu secretarul Apărării, Leon Panetta, preşedintele Obama a subliniat că bugetul pentru apărare va creşte în continuare, dar într-un ritm mai lent. Statele Unite întorc pagina, după un deceniu de războaie, şi trebuie să depăşească un moment de tranziţie. "Chiar dacă trupele noastre continuă să lupte în Afganistan, valul războiului se reduce tot mai mult", a spus liderul de la Casa Albă. El a precizat că, în acest context, este nevoie de întărirea puterii economice în ţară, "fundaţia puterii SUA în lume", ceea ce include şi "o ordine fiscală în plan intern" Noua strategie va pune capăt "vechii strategii de clădire a naţiunii cu o puternică amprentă militară". În schimb, Pentagonul va urmări o "strategie bazată pe mai puţine forţe terestre, convenţionale".