Banii FMI, antidot pentru măsurile populiste

Banii FMI, antidot pentru măsurile populiste

Fără un control din afară, autorităţile sunt tentate să-şi reia metehnele preelectorale, crede Bogdan Baltazar.

Politicienii români au nevoie de supravegherea Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a nu cădea în ispita pomenilor electorale, care au secătuit bugetul statului în ultimii ani. Asta mai ales că în mai puţin de doi ani vom avea noi alegeri.

Banii FMI, măsură împotriva prostituării economiei

Potrivit analistului Bogdan Baltazar, cei de la FMI ne spun "sunteţi incoerenţi, nu colectaţi veniturile necesare, iar din puţinii bani pe care îi colectaţi daţi prea mult". El a declarat ieri la "Evenimentele zilei", difuzată de B1 TV, că România trebuie să încheie noul acord de precauţie cu FMI, după finalizarea celui actual, şi să se împrumute de pe piaţa externă, întrucât costul de risc al României este încă foarte bun şi permite obţinerea unor împrumuturi ieftine.

Potrivit acestuia, credit default swap (CDS) este în prezent sub nivelul de 300, mai mic decât cel al Spaniei, spre exemplu, astfel că ne putem împrumuta la dobânzi cuprinse între 4 şi 4,5%. Totuşi, cea mai avantajoasă dobândă o are FMI (1%), urmată de cea a Comisiei Europene - 3%.

Baltazar a precizat că guvernul nu trebuie să impoziteze pensiile mici. Referitor la reţinerea contribuţiilor asigurărilor sociale de sănătate de 5,5% la pensiile mai mari de 740 de lei, analistul a spus că guvernul vrea să facă românii mai responsabili, aşa cum îşi doreşte şi preşedintele Traian Băsescu.

Codul Muncii, revizuit draconic

Despre disponibilizările din sectorul bugetar, analistul a menţionat că majoritatea acestora au fost făcute doar pe hârtie, iar numărul cu care se laudă autorităţile e un "mizilic". Astfel, el a spus că se impune de urgenţă o revizuire "draconică" a Codului Muncii, în sensul simplificării procedurilor de disponibilizare.

"Eu cred că nu există altă soluţie decât asta, flexibilizare şi draconism, iar asta să se aplice şi la bugetari. Mi-e teamă, însă, că se va aplica numai la privat", a explicat Baltazar. Sectorul de stat este ineficient din cauză că sunt prea puţini specialişti."Ştim cu toţii că în toate birourile noastre jumătate dintre angajaţi sunt ţinuţi să facă o cafea şi sunt trimişi după una-alta", a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News