Nobilul maghiar Wass Albert a fost găsit responsabil de moartea a aproape 20 de români şi evrei din Ardeal, omorâţi de militarii unguri în perioada ocupării Transilvaniei de Nord, în 1940.

Asociaţia Tinerilor Maghiari (ATM) Covasna a obţinut pentru organizarea „Săptămânii Wass Albert“, din perioada 13-20 octombrie, o finanţare de la Consiliul Local de 1.500 de lei. Potrivit preşedintelui ATM Covasna, Nemes Elod, banii au fost ceruţi pentru că este vorba despre un important scriitor maghiar.

Proiectul a fost votat la grămadă cu alte 89 de proiecte culturale, aprobate pe ultima sută de metri a mandatului fostului consiliu local.

Hotărârea a fost făcută publică însă doar zilele acestea, dar nici unul dintre decidenţi nu-şi mai aminteşte de proiectul aprobat. Actualul primar, Antal Arpad, s-a eschivat spunând că acest proiect a fost aprobat de comisia de cultură. Fosta şi actuala preşedintă a acestei comisii, care este şi inspector şcolar general, Keresztely Irma, a declarat că nu mai ştie despre ce proiect este vorba, dar a adăugat că proiectele trebuiau avizate de o comisie specială condusă de fosta şi actuala viceprimă riţă, Sztakics Eva. Şi aceasta din urmă ne-a „pasat“.

Ieri după-amiază, directorul de investigaţii al Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), Dan Tănasă, i-a solicitat procurorului general al României, Codruţa Kovesi, să se pronunţe asupra legalităţii acordă rii acestei finanţări publice.