Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de patru miliarde de lei (aproximativ 800 milioane de euro) pentru susținerea activității economice a companiilor românești care au avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus. .

Potrivit unui comunicat de presă emis de Executivul comunitar, schema a fost aprobată conform Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. Astfel, susținerea publică va fi acordată sub forma unor împrumuturi subvenționate de stat sau prin constituirea unor garanții de stat pentru creditele bancare.

Aceste măsuri de susținere a activităților economice vor fi gestionate de Banca de Export-Import – EximBank, prin departamentul de dezvoltare. În acest caz, EximBank va acţiona în numele statului român şi total independent de activităţile  sale comerciale.

Schema de ajutor va fi deschisă întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depăşit 20 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro) în 2019, precum şi întreprinderilor mari. Măsurile vizează îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să îşi continue activităţile în timpul pandemiei de coronavirus şi după încheierea acesteia.

Conform sursei citate, Comisia Europeană a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar. Astfel, scadenţa creditelor este limitată la şase ani, valoarea acestora corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce priveşte nevoile de lichidităţi ale beneficiarilor, iar în al treilea rând, împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant şi de investiţii.

De asemenea, autorităţile române au instituit garanţii pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, solicitând băncilor finanţatoare să menţină sau să amelioreze condiţiile împrumuturilor eligibile pentru garanţie.

Comisia a concluzionat că măsurile sunt necesare, adecvate şi proporţionale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu cadrul legal european. Pe această bază, Comisia a aprobat măsurile în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Ce se întâmplă cu relansarea economică a UE. Temerile liderilor europeni

Austria are obiecții față de planul european de redresare. Ce-l nemuțumește pe cancelarul Kurz