Bangkok-ul, invadat de protestatari

Bangkok-ul, invadat de protestatari

Zeci de mii de thailandezi au ieşit în stradă la Bangkok ca să ceară demisia premierului Abhisit Vejjajiva, alegeri anticipate şi dizolvarea Parlamentului, relatează BBC.

"Cămăşile roşii" au de gând să stea în stradă până când premierul renunţă la funcţie.

O mare roşie de protestatari

Sunt cam 90.000 de oameni întinşi pe o distanţă de zeci de kilometri în centrul Bangkok-ului, potrivit estimărilor poliţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca să evite incidentele, autorităţile au desfăşurat în zonă 50.000 de soldaţi şi poliţişti. "Soldaţii sunt prietenii poporului, n-avem cum să le facem rău", a dat asigurări un responsabil militar. Flancat de miniştri şi aliaţi din coaliţie, Abhisit a apărut la televiziunea naţională şi a respins ultimatumul dat de manifestanţi. "Alegerile trebuie ţinute într-un climat calm. Trebuie să ascultăm şi vocile altora, nu doar a protestatarilor", a spus premierul.

"Cămăşile roşii" susţin că premierul se află ilegal la putere şi nu vor ca alegerile legislative să aibă loc anul viitor.

În schimb, ei îl vor la putere pe fostul şef al guvernului Thaksin Shinawatra, aflat acum în exil. El a fost înlăturat de la putere în 2006.

Abhisit a părăsit la bordul unui elicopter baza militară în care se afla. Nu se ştie unde e acum oficialul. Ultimul val de proteste din Bangkok a avut loc chiar în urmă cu un an.

Manifestaţiile au degenerat atunci în violenţe. Doi oameni au fost răniţi şi zeci răniţi.