Băncile cer BNR mărirea gradului de îndatorare

Băncile cer BNR mărirea gradului de îndatorare

Bancherii au finalizat lista cu propunerile de modificare a normelor de creditare. Una dintre cerinţe e acordarea unor credite ipotecare mai mari.

Nemulţumiţi că riscă anumite scăderi de profit în perioada următoare din cauza noilor reguli de creditare impuse de BNR, bancherii cer băncii centrale o revizuire a acestora. Printre modificările pe care cei de la băncile române le vor schimbate se numără şi cele legate de gradul maxim de îndatorare pentru creditele imobiliare şi de cheltuielile unei tranzacţii imobiliare.

Astfel că, potrivit „Sintezei propunerilor instituţiilor de credit“, bancherii consideră că împrumutul ipotecar acordat va fi utilizat pentru finanţarea achiziţionării imobilului precum şi pentru finanţarea cheltuielilor aferente. Suma maximă pentru cheltuielile adiţionare astfel nu va putea depăşi 20.000 de lei sau echivalentul acestei sume în valută.

Totodată, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) cere creşterea gradului maxim de îndatorare pentru creditele imobiliare cu 20% şi cu 10% pentru cei care au deja un istoric cu instituţia de finanţare. În aceste condiţii, gradul maxim de îndatorare nu ar trebui să depăşească 65% în cazul creditelor garantate cu ipotecă şi 50% pentru celelalte tipuri de credite, urmând ca suma ratelor la toate creditele clientului cu banca să nu depăşească 55% din veniturile acestuia, potrivit Capital.ro.

Bancherii vor fără fişa fiscală

Printre propunerile reprezentanţilor ARB se numără şi eliminarea obligativităţii prezentării fişei fiscale, această decizie odată aprobată de BNR urmând să fie impusă de fiecare bancă după cum consideră.

Tot pentru clienţii care au deja o istorie cu banca, „BNR ar trebui să renunţ e la cerinţa declaraţiilor fiscale, dat fiind faptul că veniturile lor au fost deja evaluate cu ocazia creditului anterior şi ulterior confirmate“, doresc bancherii. Declaraţii fiscale nu ar trebui cerute nici clienţilor pre-existenţi, adică acelora care au salariile virate în conturi curente (clienţii pentru care există un protocol stabilit între bancă şi angajator).

Totodată, perioada de 18 luni în care se analizează datele statistice să fie ajustată în funcţie de istoricul de creditare al fiecărei bănci şi de mărimea acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News